ГоловнаБлоги

Що болить більше - девальвація чи інфляція?

«Що буде з курсом долара?» - запитував я сьогодні у пересічних американців у Нью-Йорку. Зі здивованих відповідей вдалося зрозуміти, що тут погано розбираються в прогнозах курсів валют. На відміну від українців, де майже кожен посполитий - валютний трейдер і прогнозист.

Американців значно більше хвилюють зростаючі ціни на товари і послуги (інфляція). Наприклад, легко поснідати на Махгеттені можна не менше, ніж за $10-12. На наші гроші це біля 300 гривень! При середній зарплатні українця близько 9000 грн, після 30 таких сніданків гроші у нього закінчаться.

Фото: пресс-служба НБУ

Щоб ціни на сніданки (та інші товари та послуги) в Україні не зростали швидко, Національний банк три роки тому поставив собі за мету обмежити інфляцію - не вище 5% на рік. Поки що не вдається, але цільовий рівень буде досягнутий десь на початку 2020 року.

Проте, маємо інший позитивний результат. Курс гривні до долара перестав падати! Не вірите? Звісно, не вірите! Адже з кожного електрочайника та праски ”видні економісти” розповідають вам про падаючу гривню, неминучу кризу і дефолт.

Давайте перевіримо з фактами в руках. В лютому 2015 року, в розпал валютної кризи курс гривні до бакса сягав 30+, а деякі громадяни закуплялися ”зеленню” чи не по 40 грн/дол! Забули? А прогнози ”видних економістів” того часу про курс 50 теж забули?

Промайнуло вже майже 4 роки, а курс - 28.01 ₴/$, тобто, гривня зросла! Більше того, нині наша національна валюта навіть трішки сильніша, ніж на початку 2018 року. І це після ”обвалу” гривні цього літа-осені, зі слів тих же ”економістів”. На відміну від них, мені впевненості у майбутній стабільності гривні додають золото-валютні резерви НБУ, які знову перевищили позначку $18 млрд.

За наступні кілька місяців гривня може трохи знизитися, як це відбувається щороку із-за низки факторів. Але з великою імовірністю гривня знову посилиться в кінці зими - навесні, є така в нас традиційна сезонність курсу. Не намагайтеся ловити ”піки”, щоб продати на максимумі, і відкупити на мінімумі. На таких операціях-спекуляціях переважна більшість громадян втрачає кошти.

Краще розмістити гроші на депозит у банк чи купити державні цінні папери ОВДП. Можна валютні, хоча я рекомендую гривневі. Важливо, щоб дохідність інвестицій була вищою за очікувану інфляцію. При достатній надійності. ОВДП задовільняють цим вимогам.

Тарас Козак Тарас Козак , президент iнвестгрупи УНІВЕР
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram