ГоловнаБлогиАндрія Оленіна

“Позивний Італієць”: український герой проти російської пропаганди

Одним з важливих символів україно-російської війни, яка триває уже сім років, є телевізійна вишка на горі Карачун біля Слов'янська. Її у 2014 році обороняв старший сержант батальйону Нацгвардії імені генерала Кульчицького Віталій Марків, якого безпідставно звинуватили у вбивстві італійського журналіста Андреа Ракеллі, який загинув на Донбасі. У 2017-му Марківа звинуватили у вбивстві журналіста та засудили в Італії до 24 років позбавлення волі.

Фото: Макс Требухов

У листопаді 2020 року, після трьох років несправедливого ув'язнення Віталія вдалось повернути на Батьківщину. Про те, як це сталось, Артем Шевченко, директор Департаменту комунікацій МВС України, в минулому – відомий тележурналіст,  зняв документальну стрічку «Позивний Італієць».

Історія про хлопця з Тернопільщини, який з 11-ти років жив у Італії та мав італійське громадянство, проте змінив роботу діджея в «італійському Маямі» на барикади зимового Майдану, а згодом – на службу на фронті в околицях Слов'янська, справді вражає.

Символом фільму стала телевізійна вежа, яку охороняв Марків з побратимами, бо крім кулеметів та мінометів українських бійців «обстрілювали» російською пропагандою. Тоді після розмови Віталія з одним з італійських журналістів, російські зливні бачки, роздмухали фейки про «італійських найманців». А вину за трагічну загибель фотографа Андреа Роккеллі та його перекладача Андрія Миронова намагались покласти на українських військових.

Російський вплив та пропаганда поширились до Італії, де заочно без суду та слідства Марків вже був засуджений. Пропагандисти Кремля намагались таким чином дискредитувати всю українську армію та військове керівництво, зробити їх винними у своїх злочинах.

Стрічка «Позивний Італієць», зриває усі маски та розвінчує маніпуляції. У фільмі показують розповіді свідків, результати експертиз, які показують, що ні Віталій Марків ні жоден український солдат не міг завдати шкоди журналістам. Це зробили окупанти, які вкотре наманагилсь звинуватити Україну у своїх злочинах.

Перемогти силу брехні зміг характер, віра у свою невинуватість. Україна показала, що своїх не кидає. За Віталія боролись усі від представників діаспори до керівництва країни. Дипломати та президент говорили про звільнення солдата на всіх міжнародних рівнях, слідчі МВС шукали докази невинуватості, а звичайні українці писали листи та відправляли дитячі малюнки, які допомогли Віталію не здатися.

Про Марківа колись точно знімуть художній фільм, а можливо і серіал для Netflix чи Amazon. А поки «Позивний Італієць» – міцний  снаряд проти російської пропаганди. Розповідь про справжнього українського героя, яких тисячі боронять нашу землю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram