ГоловнаСвіт

Україна в ситуації з Ізраїлем повинна опиратися на міжнародне право, - експерт

Екс-заступник голови МЗС назвав серйозним промахом брак комунікації з важливих зовнішньополітичних справ.

Україна в ситуації з Ізраїлем повинна опиратися на міжнародне право, - експерт
Даниил Лубкивский
Фото: пресс-служба президента

Позиція України повинна бути сильною і мудрою - зберегти відносини з партнерами. Але головне - міжнародне право.

Про це в коментарі LB.ua розповів екс-заступник міністра МЗС Данило Лубківський.

"Свою позицію треба вміти пояснювати і захищати. Відносини з усіма партнерами треба берегти. Але головне, що треба берегти - це міжнародне право. Цей аргумент може вгамувати будь-які емоції, якщо діалог відбувається між демократичними країнами і партнерами, які поважають один одного", - сказав Лубківський.

"Наша головна опора в міжнародних відносинах - це дотримання міжнародного права. Тут не може бути компромісів і подвійних стандартів - будь-який такий випадок потім спрацює проти нас в майбутньому", - додав дипломат.

За його словами, влада спочатку допустила істотний промах в комунікації з суспільством з пояснення своєї позиції. "Ми бачимо тут істотний промах. І тепер цю комунікацію треба тільки посилювати. Треба допомогти президенту і зовнішньополітичному відомству набагато ясніше і аргументовано пояснювати свою позицію і рішення. Життя навколо змінилося: пояснення змісту рішення не менш важливе, ніж сам сенс. Серйозним промахом є брак комунікації з важливих зовнішньополітичних справ, тому що це дає підстави для невиправданих оцінок. Відсутність чіткої комунікації може також бути симптомом невпевненості", - сказав дипломат.

Лубківський також упевнений, що такі питання потребують обговорення в рамках уряду для вироблення цілісної політики. "Головну відповідальність у сфері зовнішньої політики покладено на Президента. Але такі складні питання потрібно своєчасно обговорювати в рамках уряду. І по-людськи пояснювати свій підхід, щоб уберегти і політичний діалог, і суспільні зв'язки з партнерами", - сказав він.

"Нетаньяху каже правильно: поважають сильних. Я б додав: сильних і мудрих. Ось це і залежить від нас: і сила, і мудрість. Це, до речі, досвід уряду Яценюка. Про наш досвід ясної, чіткої і впевненої зовнішньополітичної позиції з багатьох складних питань і миру, і війни треба пам'ятати. І нікому не можна дозволяти розмовляти з Україною через "губу". Партнерів треба берегти. І це повинно бути взаємним", -  додав Лубківський.

Нагадаємо, 23 грудня Рада безпеки ООН прийняла резолюцію, в якій йдеться про те, що створення Ізраїлем поселень на окупованій палестинській території "не має юридичної сили і є кричущим порушенням міжнародного права". Її підтримали 14 з 15 членів Радбезу, в тому числі Україна. США утрималися, але при цьому не скористалися своїм правом вето.

Ізраїль у відповідь скасував візит Гройсмана, який планувався на 27-28 грудня. Напередодні МЗС України викликало посла Ізраїлю для пояснень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram