ГоловнаПолітика

Юлія Тимошенко: «За рік цієї влади не буде»

Якщо йдеться про Юлію Тимошенко, Франкове «вічний революціонер» доцільніше перефразувати на «вічний опозиціонер». Системне опонування владі – її природна стихія, в якій Юлія Володимирівна не просто вміє добиватися результатів, а й роками утримувати їх за собою. Нинішні її президентські рейтинги – додатковий доказ цього. І хоча в країні відсутня передвиборча ситуація, а оголошення дострокових є правом, а не обов'язком Президента, лідер «Батьківщини» переконана: діючій владі залишилося недовго. Обман, за її словами, панує всюди, навіть у царині підвищення урядом «мінімалки», не кажучи вже про банківську сферу (пріоритет – відставка голови НБУ Гонтаревої), ринок землі тощо.

Усі ці та багато інших тем ми обговорили в ефірі програми «Лівий берег з Сонею Кошкіною», текстову версію якого сьогодні представляємо читачам Lb.ua.

«Піднесення Революції Гідності конвертувалося в купу паперових декларацій і якісь баснословні корупційні статки»

Отже, Юлія Тимошенко сьогодні - лідер опозиційної партії «Батьківщина» чи лідер української опозиції загалом?

Насправді, це питання більше до людей, які можуть оцінити роботу лідера. Бажано, щоб в країні був просто лідер, здатний брати на себе відповідальність, в тому числі й за свої слова.

Наприкінці літа група «Рейтинг» опублікувала результати соціологічного опитування, за якими партія «Батьківщина» - якби вибори до Верховної Ради проходили найближчим часом - отримала б 18,3% голосів. Ваш президентський рейтинг - на рівні 17,7%. Показники досить високі, підтверджені й іншими опитуваннями. Але в країні немає наразі передвиборчої ситуації, тож реалізувати ці рейтинги навряд чи вдасться.

По-перше, я безмежно вдячна українцям за те, що вони знову змогли знайти в своєму серці довіру до «Батьківщини», до мене особисто і визначити нашу команду як лідерську, на яку вони покладають надії. Насправді, сьогодні я б говорила не про рейтинги і їхню конвертацію, а про те, чи конвертувався Майдан Гідності, сповнений надій, очікувань, віри, що мав величезні жертви, у Україну - європейську, сильну, впливову в світі, яку хотіли бачити і наші громадяни, і наші іноземні друзі.

І що, конвертувався?

Думаю, величезне піднесення після Революції Гідності конвертувалося в купу паперових декларацій і якісь баснословні корупційні статки, які не посоромилася задекларувати більшість депутатів, котрі представляють владу, коаліцію. Я переконана, що це - не те, що хотіли бачити українці, однозначно! Сенсаційні опитування інституту IRI (некомерційна організація, яка проголошує своєю метою надання допомоги окремим країнам у будівництві демократії - С.К.) показують: 72% українців сьогодні вважають, що Україна рухається в невірному напрямку. 91% - що їхнє життя суттєво або різко погіршилося. Люди знаходяться в стані ступору: вони не можуть так далі жити, але не знають, куди рухатися і що з цим робити.

Фото: 24tv.ua

І? Їм потрібен лідер, за яким би вони пішли?

По-перше, їм потрібна абсолютно чітка лідерська позиція. По-друге, вони мають визначитися, що безкінечно вводити себе в оману щодо того, що все в країні йде правильно, і влада проводить реформи й бореться за мир, не можна. Це - самообман. Єдиний шлях виходу з нього - повне перезавантаження влади. Треба визнати, що вони помилилися, що знову привели до влади шахраїв і бариг.

Так ви готові очолити сьогодні ці 72% невдоволених людей?

Думаю, люди вже не готові до того, щоб їх хтось очолював. Але вони мають показати свою готовність йти і пробувати самостійно.

Яким чином вони мають «йти і пробувати самостійно»?

На кшталт Ізраїлю чи Італії, решти країн, котрі, доки не знайшли свою національну опору і команду, не зупинялися на дострокових перевиборах. Але сьогодні всі канали телебачення нав’язують людям…

Не всі.

Можливо, не всі. Але сьогодні йде тотальна узурпація інформаційного простору Президентом Порошенко! Засоби масової інформації, на жаль, виконують його вказівки та команди під страхом позбавлення ліцензії, під страхом притягнення до кримінальної відповідальності власників. Навіть під страхом руйнації приміщень, в яких сидять канали.

Це ви про «Інтер»?

Так, про нього! Я не фан «Інтера». Але це канал, який може дати опозиційну інформацію, там можуть виступити опозиційні політики. А його рейдерять, руйнують, відправляють туди спеціальних людей, котрі б усе ламали та трощили. Такого ще ніколи не було.

Фото: 24tv.ua

Вважаєте, за подіями навколо «Інтера» стоїть влада?

Так, і про це треба чесно говорити. Якщо канал «Інтер» порушує умови мовлення, має неукраїнську політику, будь ласка, забирайте ліцензії, накладайте штраф. Але чесно, щоб потім можна було працювати в судах. А не руйнувати і не влаштовувати терористичні акції.

Але, власне, що я хотіла сказати: сьогодні людям - як і протягом усіх років незалежності - глибоко промивають свідомість, зомбують через залежні засоби масової інформації солодкими картинками. Настільки глибоко, що люди не розуміють, де правда, а де - ілюзія правди. Потрібно зрозуміти, що всі цивілізовані, демократичні країни світу йдуть шляхом дострокових виборів, якщо народ бачить, що помилився. А нам нав’язують, що дострокові вибори - це додаткові гроші з бюджету, що це недемократично, що прийде Путін. А тим часом Яценюк і Порошенко взяли владу.

Яценюк і Порошенко діють разом?!

Я в цьому переконана. Вони змушені бути в одній зв’язці.

Де Гройсман в цій схемі?

Гройсман – це нирки-печінка Петра Олексійовича (Порошенка - С.К.). Це не самостійний політик.

Ви переконані у цьому?

Не просто переконана. Я володію інформацією.

Гройсман і Порошенко – це один організм, а не два. Все, що скаже Порошенко, втілює в життя Гройсман. Яценюк і Порошенко взяли владу після Революції Гідності, конвертували її в якісь непомірні, невідомо звідки взяті, статки і продовжують експлуатувати країну, знищуючи її.

Фото: 24tv.ua

«Підвищення мінімалки призведе до того, що зрівняється вартість кваліфікованої і некваліфікованої праці»

Оголошення дострокових виборів - не обов’язок Президента, а право. Він може цього не робити, навіть за відсутності коаліції в Раді. Як за таких умов ви бачите можливим проведення дострокових виборів?

Президент привласнив собі право розпоряджатися країною і життям людей.

Зачекайте, цим правом його наділила Конституція!

Але в Конституції написано, що єдиним джерелом влади є народ! До того ж вона розраховує на порядність, моральність, на якусь честь високопосадовців. За тим самим опитування, що я вже згадувала - інституту IRI - діяльність Порошенка повністю схвалюють 3% українців. Тільки 13% схвалюють роботу Верховної Ради (проти 87% невдоволених). 79% не схвалюють діяльність Кабінету міністрів. До влади існує тотальна недовіра! Якщо у високопосадовців є честь, совість, відповідальність і мораль, при такому рівні недовіри у суспільстві, вони зобов’язані оголосити дострокові вибори для того, щоб підтвердити свій мандат довіри або дати людям можливість поставити інших менеджерів, котрім вони наразі вірять більше. Але усе відбувається зовсім не так. Президент вважає, що країна – його власність, душі людей – його власність. І це, не зважаючи на те, що йому довіряє 3% населення…

Рейтинги довіри до чинної влади апріорі не можуть бути високими, ви це знаєте. До того ж Президент сьогодні розраховує на другий термін.

Так! Розумієте?! І він робить залежними від себе весь народ, змушує терпіти себе, цю Верховну Раду, уряд. Оце - відсутність моралі. І значення тут мають не літери Конституції, а те, ким є лідер держави і чи морально порядна він людина.

Пам’ятаєте, коли в Греції була політична криза: Європейський Союз не сприймав умови, котрі президент Греції йому висунув. Що він тоді зробив?

Оголосив дострокові парламентські вибори.

Фото: 24tv.ua

Так. Для того, щоб підтвердити мандат довіри.

Дивіться, нещодавно уряд оголосив про резонансне підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень. Представники вашої політичної сили це рішення привітали, кажучи про те, що саме ви боролись за підвищення мінімалки. Проте наразі «Батьківщина» заявила, що не голосуватиме за бюджет-2017 у другому читанні, який безпосередньо встановлює дані показники. Це що за суперечливість?

Річ у тому, що мінімальна заробітна плата – базовий економічний показник, від якого відраховуються заробітні плати по всій країні - і тих, хто має мінімальну зарплату, і тих, хто не мінімальну, всіх бюджетників, всіх, хто працює в реальному секторі економіки. І коли ми почули заяву прем’єр-міністра, що з 1 січня мінімальна зарплата зросте до 3200 гривень, ми реально зраділи, тому що наполягали на цьому разом з профспілками, з іншими опозиційними силами. Ми зрозуміли, що тиск суспільства досяг такого рівня, що ні Президент, ні прем’єр вже не можуть цього (підвищити мінімальную зарплату – С.К.) не зробити! Я, справді, привітала цей крок. Але коли ми розібралися в деталях, вивчили, що саме вони роблять для того, щоб реалізувати цю ініціативу, у мене, як у людини, яка була прем’єр-міністром…

Ви ще й дипломований економіст, якщо не помиляюся.

Кандидат економічних наук! У мене, чесно кажучи, просто серце заболіло від того, наскільки тотально вони (уряд - С.К.) обманули людей, ще й зруйнували закон, який діяв до сьогодні.

Як працює вся система заробітної плати? Ставиться мінімальна заробітна плата, від неї вже формується єдина тарифна сітка, яка має 11 позицій. Коли мінімальна заробітна плата піднімається, то всі 11 позицій єдиної тарифної сітки мають збільшуватися відповідно до закладених коефіцієнтів. Зрозуміло, що головний лікар у і прибиральниця у лікарні не можуть отримувати однакові гроші. Але коли зростає мінімальна зарплата, вона зростає і в прибиральниці, і в лікаря, і в решти людей.

А що вони зараз роблять? Повністю відкидають єдину тарифну сітку. Беруть заробітну плату молодшого персоналу, котрий отримує менш ніж 3200 гривень, і піднімають її до цього рівня. Та це ще й не «чиста» заробітна плата. Вона включає доплати і премії, а це абсолютний обман. Таким чином, тарифна сітка не піднімається - решта людей не отримає підвищення зарплат.

Підвищення мінімальної зарплати відбувається в контексті вирішення питання субсидій, що на часі в уряді. 

І призведе це до того, що, наприклад, прибиральниця і директор школи будуть отримувати однакову заробітну плату. Для тих, хто отримує мізерні гроші, це підвищення є суттєвим, хоча й невеликим за фактом, проте воно призведе до того, що зрівняється вартість кваліфікованої і некваліфікованої праці.

А хитрість у тому, що в проекті бюджету на 2017 рік єдина тарифна сітка прив’язана не до мінімальної зарплати, як зазвичай, а до прожиткового мінімум, що складає 1600 гривень. Зрештою, підвищення мінімальної зарплати - величезна піар-кампанія з введенням людей в оману.

Фото: 24tv.ua

Хто за цим стоїть, на вашу думку, - Президент чи уряд, оскільки останнім часом шляхи Порошенка і Гройсмана дещо розійшлися?

Послухайте, Гройсман – це повна маріонетка Порошенка. Вони - єдина система кровообігу, єдиний організм. Що скаже Президент, те робить Гройсман.

Я би посперечалася, поза тим. Наступним кроком - після анонсування підвищення мінімальної заробітної плати - буде підвищення мінімальної пенсії, точніше її перерахунок, оскільки останніми роками він не проводився.

Осучаснення пенсії дійсно не було з 2014 року. Що мається на увазі під цим процесом: наприклад, вчителька вийшла на пенсію три роки назад, їй нарахували пенсійні виплати. Через три роки інша вчителька - із аналогічним педагогічним стажем - вийшовши на пенсію, отримала на 30% більше пенсійне забезпечення через інфляцію. Тому тих людей, що вийшли на пенсію раніше, треба підтягнути до сьогоднішнього рівня. Але й це в цьому уряді відбуватиметься нечесно, несправедливо й не по закону.

Вони (влада - С.К.) знають, що станом на осінь люди настільки обурені, що готові вийти на вулиці (протестувати - С.К.)...

Люди готові вийти на вулицю?!

Хіба ви не бачили? Сьогодні (1 листопада - С.К.) профспілки освітян вивели на вулицю колосальну кількість людей, я бачила це на власні очі. Коли колона була біля Верховної Ради, вона ще не вийшла із Європейської площі.

Прогнозує третій Майдан наразі?

Ні. Я говорю про те, що люди не мають більше терпіння. Якщо вже освітяни - студенти, в котрих забрали частину стипендій, науковці - інтелігентні, коректні люди - вийшли на вулицю… Їх було не менш як 10 тисяч!

Перебільшуєте.

Візьміть відеозапис.

Перепитаю ще раз: ви прогнозує третій Майдан на цій основі?

Я наразі говорю про настрої людей. Вони - вчителі, освітяни, науковці - прийняли резолюцію, в якій вимагають підвищення заробітної плати, зниження тарифів, повернення їхнім дітям нормального життя. Ось, що вони говорять дослівно: «У разі ігнорування справедливих вимог, ми будемо змушені розпочати всеукраїнський страйк». Освітній! Це - перші ластівки. Цього разу вони вийшли на три години (на акцію протесту - С.К.), наступного - вийдуть безстроково.

Є ще один ультиматум - і тепер уже від мільйонів людей, котрих ошукали в банківській системі. І вони також погрожують достроковим страйком. Влада - Президент, прем'єр, вся їхня камарилья - злякалися цих настроїв. Саме тому розігнали велику піар-кампанію із підвищення мінімальної зарплати, хоча 90% населення воно не торкнеться.

Фото: 24tv.ua

Завжди в Україні прожитковий мінімум дорівнював мінімальній пенсії і заробітній платі. Сьогодні він становить 50% від цього. Люди не доїдають. І Президент України вже не може на це не зважати. Вперше за 25 років знизився рівень споживання харчових продуктів українців: риби - на 53%, м’яса - на 27%, молочних продуктів - на 37%. Люди перейшли на картоплю, масло і сірий хліб.

Чи не пов’язане це обурення з тим, що уряд фактично перехопив вашу ж ініціативу? Підвищення соціальних стандартів сьогодні - риторика вже не стільки опозиції, скільки влади.

Я вважаю, що вони підклали собі бомбу сповільненої дії. Думають, що займатимуться брехнею, говоритимуть про підвищення мінімальної заробітної плати протягом листопада - грудня і знімуть народне повстання, оскільки люди чекатимуть на ці гроші. А з 1 січня, коли буде очевидно, що підвищення ніякого немає, люди почнуть жити ще гірше.

І жодних політичних ревнощів у вас немає?

Ми не можемо покривати обман. Коли ми отримаємо проект бюджету (допрацьований на 2017 - С.К.) - можливо, наступного тижня - я вийду на прес-конференцію із цими цифрами і покажу людям, як грубо їх обманули.

Чи є ваші слова підтвердженням того, що ви не голосуватимете за проект бюджету на 2017 рік у другому читанні?

Категорично не будемо. З п’ятьох причин:

Перше. В бюджеті закладена тарифна політика, яка, по суті, забирає з кишень людей все. Мова йде про децентралізацію, а насправді на місцеві бюджети кинули всі видатки: освіту, охорону здоров'я, комунальні послуги. І не додали 16 мільярдів гривень. Це означає, що всі місцеві бюджети залишаються практично без грошей.

Друге. Обман з мінімальною заробітною платою і мінімальним прожитковим рівнем. Не буде реального підвищення заробітних плат і пенсій.

Третє. Ми ніколи не пропустимо бюджет, в якому є 15%-й податок на пенсії пенсіонерів, котрі працюють.

Четверте. Ми ніколи не підтримаємо бюджет, який закладає мегакорупційні оборудки, на кшталт офшорних зон, які вони хочуть ввести в Україні від виглядом індустріальних парків.

П'яте. Забирають пільги у чорнобильців, у дітей-інвалідів, афганців, у родин багатодітних і малозабезпечених.

Це бюджет корупції і тотальної бідності. Ми за цей бюджет ніколи не проголосуємо. Вони по суті ліквідують українську націю. Хто проголосуватиме за такий бюджет, візьме на себе відповідальність за чистку українців.

Фото: 24tv.ua

«Бюджет можна наповнити настільки потужно, що нам не потрібен ні МВФ, ні інші запозичення, які сьогодні робить держава»

Анонсуючи на 15 листопада всеукраїнську акцію протесту вкладників банків, ви дослівно сказали таке: «Батьківщина» стане поруч із цими людьми». Ви є співорганізатором акції, просто співчуваєте чи використовуєте ситуацію?

Це дуже важливе питання, тому що той хаос, та криза, абсолютна руйнація, яка сьогодні відбувається, не є хаотичною. Вона - рукотворна і є стратегією, котру втілюють маріонетки на кшталт Гонтаревої.

Гонтарева - маріонетка?

Безумовно. Президента та його оточення. І те, що наразі відбувається, насправді, - процес керований, який розподіляє величезні ресурси: від суспільства, від людей в руки визначеного кола представників влади.

Для чого?

Для збагачення. Дуже відомий норвезький економіст Ерік Рейнард написав матеріал про види корупції. І одним із таких є «піцо» (на слензі) - це коли при великий владі знаходяться корупціонери, котрі через певні технології викачують з народу максимум фінансових ресурсів і перерозподіляють їх на свої офшорні рахунки. Оцим якраз і займається сьогодні Президент, його оточення, Гонтарева. Курс знизився втричі, і все повалилося, як доміно. Люди втратили заощадження. Впали 82 українських банки. Реальна інфляція за останні роки склала мінімум 300%. Це не показують, але це економічний показник, який не можна обійти. Мільйони людей втратили в банківський системі все, що вони заробляли протягом життя. У українців сьогодні конфіскують квартири, майно, оскільки вони не здатні виплачувати кредити. Ці люди організувалися і прийшли до мене і до «Батьківщини» з проханням допомогти їм подолати мафію: Гонтареву і її оточення, Фонд гарантування вкладів, де працює бізнес-партнер Порошенка Ворошилін. Вони з банків, котрі знищили, забирають усе майно, людські активи, що були в заставі, на корупційній основі їх реалізують, а людям нічого не платять. В своєму ультиматумі ошукані вкладники обвинувачують Гонтареву в руйнації національної валюти, в мегакорупції в банківській системі при рефінансуванні й інших процедурах. Всі довго не могли зрозуміти, хто заробляє на падінні курсу гривні, на знищенні національної валюти…

Фото: 24tv.ua

І хто ж це?

Декларація Президента пролила світло. Президент країни заробив майже 50 мільйонів гривень - 49 з копійками - на падінні курсу гривні, на цінних паперах.

Я вас прошу! Занадто серйозне звинувачення.

Це не просто звинувачення. Це доведений декларацією Президента факт. Голова держави не міг приховати, що він заробив на падінні курсу гривні 49 мільйонів гривень.

Якщо дійсно так, чому ви не подасте відповідну заяву до ГПУ чи НАБУ?

Ми ініціюватимемо її.

Коли?

Наступного тижня.

Ми – це партія «Батьківщина»? Чи ви - як народний депутат?

Я, як народний депутат.

Ініціюватимете перевірку декларації Президента щодо можливих фактів незаконного збагачення?

Абсолютно. Крім того, у нас є прямі претензії до Гонтаревої: її обвинувачують у тому, що вона збільшила частку російських банків в банківській системі України з 12 до 41. По суті, здала окупантам нашу банківську систему. Люди дали Порошенко час до 15 листопада. Вони вимагають негайної відставки Гонтаревої як інструмента руйнації країни і їхнього життя; негайної відставки бізнес-партнера Порошенка Ворошиліна, який очолює Фонд гарантування вкладів, котрого підозрюють в масштабній корупції; створення тимчасової слідчої комісії в парламенті з вивчення всього, що робиться в Національному банку.

Але результат тимчасової слідчої комісії не призведе до порушення кримінальної справи.

Робота ТСК може лягти в основу кримінальної справи. Порошенко, Парубій і більшість в парламенті просто не дають працювати цьому інструменту слідчої комісії.

Даруйте, але за всі роки я не пам’ятаю жодного прикладу, коли результати розслідування комісії лягали б в основу кримінальної справи.

Тому що влада, по суті, є кримінальним учасником процесів (що розслідуються - С.К.). Саме тому 15 листопада оголошено всеукраїнський загальнонаціональний страйк вкладників. Такі речі для Президента країни мусять бути не просто сигналом, а сиреною: «Треба негайно діяти»!

Фото: 24tv.ua

Діяти яким чином?

Розслідувати діяльність Гонтаревої, порушити проти неї кримінальну справу, звільнити з посади; негайно звільнити з посади керівника Фонду гарантування вкладів, показати країні, що Президент не з цією мафією. А Президент вийшов і сказав: «Гонтарева - прекрасна. У неї все прекрасно, вона найкращий банкір світу». Розумієте?

«Путін прийде, не розгойдуйте човен, бо головних щурів нудить»

Ви з Президентом спілкуєтесь?

Як лідер опозиційної партії, я не можу нав’язати Президенту своє спілкування.

То спілкуєтеся чи ні?

Ми не спілкуємося з Президентом, і я вважаю, що Президент не лише зі мною не спілкується, а й зі своєю нацією.

Коли бачилися востаннє?

Дуже давно, кілька місяців тому. Але, насправді, якщо б людина хотіла щось міняти – ми поруч. Із законопроектами, з чітким баченням, як діяти; ми всі знаємо - покроково - що треба робити. Наш бюджет можна наповнити настільки потужно, що нам не потрібен ні МВФ, ні інші запозичення, які сьогодні робить наша держава. Але для цього Президент мусить чути професійні кола, інші партії, інтелектуалів країни і орієнтуватися на них. А, насправді, робляться страшні речі. Щодо Гонтаревої, ви знаєте, за тими опитуваннями, що я згадувала, їй довіряє в країні 1% людей.

Не думаю, що більш ніж відсоток українців взагалі знають, хто вона така.

Як раз сьогодні знають. Знають, хто обвалив гривню втричі, забрав людські заощадження з банків, їхнє майно. Гонтареву знають точно.

Наскільки мені відомо, місце Гонтаревої готовий посісти пан Яценюк.

Думаю, що для Президента Порошенка це буде абсолютно логічний крок. Якщо вже роздирати країну, то на всіх фронтах, і логічно тут заповнювати всі посади своїми подільниками, бізнес-партнерами.

Фото: 24tv.ua

Ну, Яценюк тире подільник, це все ж таки занадто. Молодший партнер – в кращому випадку. Та й те тимчасово.

Яка різниця, молодший він партнер чи ні? Головне, що вони вдвох привласнили владу в країні - Яценюк і Порошенко. Яценюк має 81 депутата у Верховній Раді, і без цієї парламентської фракції у Президента немає більшості в парламенті за жоден закон. І тому Порошенко залежить від Яценюка, а той - від Порошенка. Працюють вони в одній зв’язці - 50 на 50 - в усіх абсолютно схемах, і це те, про що пишуть сьогодні аналітики й журналісти.

Президент має, що вам відповісти. Власне, він так і зробив, заявивши на засіданні РНБО наступне: «Гібридна війна - це не тільки війна на фронті і не тільки російська пропаганда. Це й спроба дестабілізації ситуації в суспільстві. І в контексті цього кардинально недопустимо, коли використовуються для цього або загальні загрози, пов’язані із введенням ринку землі, або земельне рейдерство, або тарифи, до чого причетні усі ті, хто займає популістську позицію». Зрозуміло ж, на кого він натякає...

Це називається: Путін прийде, не розгойдуйте човен, бо головних щурів нудить.

«Головний щур» - це хто?

Керівники держави усіх рівнів. Коли розгойдують човен, їм не зручно «тирити», розумієте? Їм некомфортно.

Але ж визнайте, що в ваших словах - лідера найбільшої опозиційної партії - частка популізму присутня. Яке співвідношення його і обґрунтованої економічної позиції в тому, що ви говорите?

Змушена тоді запитати, що, на ваш погляд, є популізмом?

Хоча б та кількість людей, яка, на вашу думку, готова вийти з протестом на вулиці. Реальний стан дещо інший

72% людей вважають, що країна рухається не в тому напрямку. Більш як 10 тисяч освітян вийшли на вулиці і це - факт. Я переконана, що і ошукані банками вкладники вийдуть, якщо в них відібрали останнє. Країна сьогодні не готова це терпіти. А якщо готова - то вона варта такого життя. Або ми - вільні, вольові люди, які поважають себе і люблять свої родини, і тоді нам треба захищати себе від шахраїв, які на хвилі Революції Гідності прорвалися до влади; або ми - гречкосії, що не здатні зрозуміти, що з нами роблять, і йдемо на заклання мовчки, тоді ми варті такої долі.

Жодна нація не терпить. Я поважаю французів, мільйони котрих вийшли на вулиці на чолі з профспілками, коли через зміни до Трудового кодексу їх хотіли позбавити мінімальних прав. Кожна європейська країна має сильні профспілки, сильний народ, який не дає своїм правителям розгулятися. І якщо правителі не чують народ, вони більше не перемагають на виборах. А у нас мафія і клани перемагають систематично. Для когось секрет, що Президент країни - олігарх? Найбільший серед олігархів! Тому що доїть сьогодні економіку України, фінанси країни.

Він і до цього (президентства - С.К.) був не бідною людиною.

Банк Порошенка за дев’ять місяців подвоїв свої прибутки, і це не наш аналіз, це - відкрита інформація. Його банк - єдиний в Україні, який так вдало працює. Скажіть, будь ласка, це що?

Фото: 24tv.ua

Можу додати, що частина великих клієнтів тих банків, про які ви казали - перед закриттям НБУ - були переведені на обслуговування до інших фінансових установ.

Так! Зокрема «Хрещатик». Банкові було 20 років. Він народився майже разом з незалежністю України. Зрештою його активи перевели в банк Президента, а сам банк загинув, придавивши собою благодійні фонди, які по копієчці збирали гроші, щоб допомогти Україні; придушивши вкладників, які десятки років тримали в ньому гроші. І знищили «Хрещатик» Гонтарева і Порошенко, перевівши активи собі. Коли країну очолюють державні рейдери, коли вони використовують державу для свого власного збагачення, в України немає майбутнього. Або ми позбавимося від них негайно, або вони просто зачистять всіх нас.

Хочете сказати, що з 2005 року ніхто не зробив висновків?

(Пауза - С.К.)

Ви задумалися...

Є люди, котрі проявляють силу духу і не відступають від своєї боротьби, роблять свою справу, очищаючи країну від чергових пройдисвітів, але ЗМІ, котрі монополізовані в руках олігархів...

Не всі…

Відсотків 90. ЗМІ промивають людям мізки, і вони знову обирають ставлеників олігархії. Поки ми не розірвемо це порочне коло, поки не зможемо припинити зомбування людей, яке відбувається дуже професійно, кожен раз мафія буде знищувати інформаційно усіх, хто потенційно небезпечний, і проводити своїх ставлеників, яких потім використовуватимуть. Це замкнуте коло, і хоча б один раз його треба розірвати.

«Не можна сільськогосподарську землю продавати! Це - товар, який не виробляється, не поновлюється»

У цитаті Президенті, котру я наводила, є позиція щодо загрози, пов’язаної з введенням ринку землі. «Батьківщина» боролася за те, щоб мораторій на продаж землі був продовжений, і він був продовжений, проте в парламенті з цього приводу є дуже різні думки. Досить сильне аграрне лобі, яке вважає продовження мораторію нормальною позицією, вигідною для держави.

В Парламенті сидить не аграрне лобі, а аграрна мафія. І це принципово різні речі.

Фото: 24tv.ua

Усе аграрне лобі в парламенті – представники аграрної мафії?

Більшість аграрного представництва в парламенті – це аграрна мафія, яка має сотні тисяч гектарів землі, через бюджет відшкодовує ПДВ, яке вони не заробили, яка душить Україну своїми апетитами і продажем сировини за кордон. Ви чули, що вже черговий уряд пишається тим, що ми будемо продавати не 80 млн тон зерна, а 100 млн тон.

…Наша земля – це третина чорноземів світу і десята частина родючих земель. 72% нашої території складають сільськогосподарські землі. Покажіть хоч одну країну в світі, яка під час війни продасть 72% своєї території. Не можна сільськогосподарську землю продавати. Це - товар, який не виробляється, не поновлюється. Це наша територія, і якщо ми продамо землю, то прибуток з цієї землі отримає хтось, а не українська нація. От що важливо.

Я думаю, що за рік цієї влади не буде, і ми зможемо провести правильну аграрну політику, яка зробить все, щоб ми були не гірші за Польщу. В Польщі - 2,5 мільйони фермерських господарств, в Україні – всього 43 тисячі. Майбутнє України – це потужний масштабний розвиток сімейних ферм і переробки продукції.

 «За рік цієї влади не буде», - це ви про що?

Я думаю, що люди не будуть терпіти більше такої наруги над своїм життям. В мене на руках є постанова Гройсмана №493, за якою він вдвічі підвищив заробітну плату собі. Президенту, Адміністрації президента, міністрам.

І скільки вони отримуватимуть?

Наразі чиста заробітна плата складає десь 18-28 тисяч без надбавок, а разом з ними десь під 100 тисяч гривень в місяць виходять.

Які 100 тисяч? 30 тисяч максимум!

Ні. Якщо взяти всі премії, надбавки, нарахування, то це колосально більше ніж їхній «голий» оклад. А що ще цікаво, підвищення відбулося заднім числом, на три місяці назад.

Але народні депутати також отримали підвищення…

Це було абсолютне хамство з боку народних депутатів, «Батьківщина» голосувала проти підвищення заробітної плати депутатам, і ми сьогодні добилися скасування цього рішення. Але от напівтаємна постанова Гройсмана, де він вдвічі підняв зарплату Президенту, у якого мільярдні статки, хоча в декларації вказані мільйони доларів, собі, всім міністрам і Адміністрації президента, не скасована. І ми вимагаємо публічно її скасувати.

Соня КошкінаСоня Кошкіна, Шеф-редактор LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram