ГоловнаПолітика

Депутат запропонувала Україні приєднатися до ініціативи "Адріатика - Балтика - Чорне море"

Депутат здивувалася, чому представники України не поїхали на форум у Дубровнику.

Депутат запропонувала Україні приєднатися до ініціативи "Адріатика - Балтика - Чорне море"
Фото: predsjednica.hr

Депутат Верховної Ради Наталія Кацер-Бучковська заявила, що Україна повинна приєднатися до геополітичної ініціативи "Адріатика - Балтика - Чорне море".

Про це вона сказала, коментуючи Дубровницький форум у Хорватії, який проходив 25-26 серпня і в якому брали участь країни Центральної і Східної Європи, Китай і США.

"На превеликий жаль, делегація з України була відсутня, попри те, що організатори заздалегідь відправили українській стороні офіційне запрошення. Україна змарнувала можливість долучитися до співпраці у сферах енергетики, транспорту й економіки. Такі ситуації не повинні повторюватися. Україні треба використовувати всі можливі шляхи на міжнародній арені для посилення власної енергетичної безпеки", - заявила представник фракції "Народний фронт".

За словами Кацер-Бучковської, на зустрічі в Дубровнику особливий акцент було зроблено на посиленні енергетичної безпеки Центральної Європи, в тому числі на реалізації проекту газового коридору "Північ - Південь". Народна депутатка вважає, що, приєднавшись до роботи цього форуму, Україна могла б посилити позиції своєї енергетичної дипломатії.

При цьому Кацер-Бучковська нагадала, що в Україні вже були зроблені окремі зусилля для таких інтеграційних процесів. "Як, наприклад, контейнерний поїзд «Вікінг», який з'єднує Україну, Литву і Білорусь і в перспективі може відкрити шлях на Близький Схід. Або відновлення «Шовкового шляху», який пройде за маршрутом від Балтійського до Жовтого моря через Польщу, Україну, Чорне море, Кавказ, Центральну Азію і Китай", - розповіла вона.

Ініціатива "Адріатика - Балтика - Чорне море" об'єднує Естонію, Латвію, Литву, Польщу, Чехію, Словаччину, Австрію, Словенію, Угорщину, Хорватію, Румунію і Болгарію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram