ГоловнаПолітика

НАБУ і САП 9 місяців безрезультатно намагаються придумати щось проти Мартиненка, - адвокат

НАБУ звинуватили в прагненні регулярно видавати негатив проти екс-депутата.

НАБУ і САП 9 місяців безрезультатно намагаються придумати щось проти Мартиненка, - адвокат
Николай Мартыненко
Фото: nfront.org.ua

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) й далі силкуються фабрикувати звинувачення проти Миколи Мартиненка.

Про це, коментуючи заяви, зроблені 22 серпня директором НАБУ Артемом Ситником, заявив адвокат Олександр Усович, який представляє інтереси Мартиненка.

"НАБУ і САП уже 9 місяців безрезультатно намагаються щось придумати, щось "народити" проти екс-нардепа Мартиненка. Всі передбачені природою терміни вийшли, але не видно навіть ембріона справи", - зазначив адвокат.

"Обидва відомства лише роблять піар заяви на кшталт "ще трохи - і щось у суд передамо на Мартиненка", але самі щоразу віддаляють дату судового засідання. Цим вони затягують час у спробах сфабрикувати неіснуючу справу. Безуспішно "вибивали" свідчення навіть у людей, які з ним не знайомі. НАБУ і САП розписалися у відсутності будь-яких фактів проти екс-депутата, який проходить винятково як свідок і ще торік добровільно відмовився від депутатського мандата", - наголосив він.

"Ситник знову плутається в свідченнях: 4 дні тому говорив про "справу Мартиненка", а тепер визнає, що є тільки справи, які розслідують за фактами. Його колега Холодницький раніше придумав якусь правову нісенітницю - "справа з хештегом Мартиненко". А дата передачі неіснуючої справи в суд заявлялася спочатку на квітень, потім травень, червень, тепер уже "на осінь" ... врешті-решт усе вилилося в спроби керівників НАБУ і САП публічно виправдати свою ангажованість щодо Мартиненка і бажання тут комусь прислужитися", - додав адвокат.

"Сьогодні Ситник назвав 8 країн, в які НАБУ надсилає запити про Миколу Мартиненка. Але 4 дні тому він називав 6 таких країн. Для пана Ситника головне - публічно видавати негатив про екс-депутата, хоча це вже виглядає смішно", - сказав Усович.

"Директор НАБУ знову повторює платівку про «справу-рекордсмена за кількістю міжнародних правових доручень». Але скільки не повторюй «халва», в роті солодше не стане, результату немає і бути не може", - вважає адвокат.

"Ні на один запит НАБУ не було змістовної відповіді. Навпаки, європейські борці з корупцією самі обурено звертаються до українських колег, оскільки змушені перевіряти фейкову інформацію з України. Тому цей обмін порожніми запитами цілком підпадає під хештег «переливання з пустого в порожнє». Але це занадто дорого обходиться державному бюджету і репутації країни", - зауважив адвокат.

Нагадаємо, в липні Мартиненко заявив, що готовий здати закордонний паспорт, аби НАБУ швидше закінчило розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram