ГоловнаПолітика

У Єврокомісії розкритикували запуск е-декларування без сертифіката (оновлено)

Сертифікат техбезпеки забезпечує кримінальну відповідальність за неправдиві заяви.

У Єврокомісії розкритикували запуск е-декларування без сертифіката (оновлено)
Фото: newtent.info

Головною умовою роботи системи електронного декларування, запуск якої відбувся в ніч на 15 серпня, є наявність сертифіката технічної безпеки.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зазначають, що делегація ЄС вітає заяву українського президента Петра Порошенка про запуск системи, але зазначає, що сертифікат є ключовим фактором, оскільки він забезпечує кримінальну відповідальність за неправдиві заяви.

"Представництво ЄС: сертифікат технічної безпеки для електронних декларацій є ключовою умовою!" - написав голова групи Єврокомісії з підтримки України Петер Вагнер у своєму мікроблозі Twitter.

Оновлення. Увечері представництво ЄС випустило офіційний коментар, в якому висловило розчарування проблемами з впровадженням системи електронного декларування.

"Ми дуже розчаровані і стурбовані неповним запуском системи електронного декларування станів НАЗК минулої ночі без необхідної сертифікації. Система електронного декларування повинна бути сертифікована з метою забезпечення кримінальної відповідальності за надання неправдивих свідчень. Створення робочої системи є важливим елементом для протидії корупції відповідно до зобов'язань, які взяла на себе Україна перед ЄС і міжнародною спільнотою. Наскільки нам відомо, немає ніяких істотних підстав для відмови від сертифікації. Сертифікація повинна бути надана без подальших затримок", - сказано в ньому.

Нагадаємо, сьогодні, 15 серпня, в Україні запустили систему електронного декларування доходів. Оскільки Держспецзв'язку не надала атестат відповідності системі захисту інформації для електронного декларування, система була запущена без сертифікації.

Організація боротьби з корупцією Transparency International звинуватила Порошенка у зриві запуску е-декларування і закликала відповідальних чиновників піти у відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram