ГоловнаПолітика

Bellingcat опублікував підсумковий звіт про MH17 за два роки

Дослідники підтвердили, що вина за катастрофу лежить на Росії.

Bellingcat опублікував підсумковий звіт про MH17 за два роки
Фото: EPA/UPG

Британський портал Bellingcat  у п'ятницю оприлюднив підсумковий звіт за два роки розслідування, пов'язаного з катастрофою літака Malaysia Airlines у небі над Україною.

Згідно з висновками дослідників, 23-25 червня 2014 року 53-тя зенітно-ракетна бригада перевезла деяку техніку по території Росії на позиції поблизу від українського кордону. У числі цієї техніки була і самохідна вогнева установка "Бук", що раніше мала номер 332 і згодом помічена в Україні 17 і 18 липня 2014 року.

Вранці 17 липня 2014 року "Бук 332" виїхав з Донецька на трейлері, попрямувавши на схід по контрольованій сепаратистами території. У першій половині дня він досяг міста Сніжне. Прибувши в Сніжне, "Бук 332" вивантажено з трейлера і він продовжив рух самохідно, виїхавши з міста на південь.

"Бук 332" прибув у поле на південь від Сніжного, звідки випустив ракету, що стала причиною загибелі рейсу MH17.

Потім "Бук 332" знято на відео вранці 18 липня 2014 року, коли він прямував на схід по контрольованому бойовиками Луганську в напрямку російського кордону.

21 липня 2014 року Міністерство оборони Російської Федерації оприлюднило неправдиву і сфабриковану інформацію. Зокрема, МО РФ збрехало про відхилення MH17 від курсу, помилково інтерпретувало дані радара, збрехало про місце зйомки відео, знятого в Луганську 18 липня 2014 року, а також невірно датувало і значно відредагувало супутникові знімки.

"Алмаз-Антей" подав дані, що не відповідають показанням свідків або будь-якій іншій інформації з відкритих джерел.

Міністерство закордонних справ Російської Федерації у відповідь на прохання подати свої дані про долю MH17 подало виключно докази, "запозичені" з постів у блогах.

Нагадаємо, катастрофа Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області.

У результаті трагедії загинули всі 298 чоловік, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Країни Заходу і Україна вважають, що літак збили проросійські сепаратисти. Міжнародна комісія з розслідування аварії дійшла висновку, що літак знищено боєголовкою 9Н314М (ракета 9М38М1 установки "Бук").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram