ГоловнаПолітика

Прем'єр Нідерландів назвав результати референдуму про асоціацію Україна-ЄС катастрофою

Рютте не бачить сенсу в плебісцитах.

Прем'єр Нідерландів назвав результати референдуму про асоціацію Україна-ЄС катастрофою
Марк Рютте
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що референдум про асоціацію між Європейським Союзом і Україною завершився "катастрофічно".

З такою заявою він виступив на конференції парламентаріїв країн ЄС у Гаазі в понеділок, 13 червня, повідомляє Німецька хвиля.

"Я повністю проти плебісцитів і абсолютно, абсолютно проти плебісцитів про міжнародні угоди, тому що в цьому немає сенсу, як показав референдум у Нідерландах", - сказав Рютте.

Нагадаємо, референдум щодо питання ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС відбувся в Нідерландах 6 квітня. Остаточні підсумки голосування були оголошені 12 квітня, але, за попередніми даними, 61,1% проголосували "проти", "за" висловилися 38%. Референдум було визнано таким, що відбувся, оскільки було подолано 30-процентний поріг явки.

Референдум носить консультативний характер. Проте, навіть якщо припустити, що Нідерланди в результаті референдуму остаточно відмовляться ратифікувати угоду між Києвом і Брюсселем, ЄС зможе і надалі застосовувати його тимчасово, як це відбувається з 2014 року. А з 1 січня 2016 роки так само тимчасово діє зона вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Євросоюзом. Остаточно угода набуде чинності після завершення процесу її ратифікації всіма членами ЄС. До цього моменту, незалежно від тривалості процесу ратифікації, буде чинною тимчасова дія угоди про асоціацію та ЗВТ з Україною.

Нідерланди залишаються останньою країною ЄС, яка не завершила процедуру ратифікації УА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram