ГоловнаПолітика

Афанасьєва і Солошенка обміняли на організаторів "Народної ради Бессарабії" (оновлено)

До Росії відправили Олену Гліщинську з дитиною і Віталія Діденка

Афанасьєва і Солошенка обміняли на організаторів "Народної ради Бессарабії" (оновлено)
Елена Глищинская

Засуджених у Росії громадян України Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка обміняли на одеських журналістів Олену Гліщинську і Віталія Діденка, запідозрених у сепаратизмі.

Про це пишуть одеські видання "Думская" і "Таймер". Раніше повідомляли, що Афанасьєва і Солошенка обміняють на фігурантів "справи 2 травня", громадян РФ Євгена Мефьодова та Максима Сакауова, але ця інформація не підтвердилася.

Гліщинській змінили запобіжний захід з утримання під вартою на особисте зобов'язання, а Діденка помилували. Літак з ними вже вилетів до Росії.

Оновлення 16:54. Російське державне інформагентство РИА Новости повідомляє, що літак із Діденком, Гліщинською і її дитиною прибув у Москву.

Оновлення 19:30. На сайті президента України з'явився указ про помилування Діденка.

Гліщинську та Діденка звинувачують у сепаратизмі - вони були одними з організаторів і активних учасників так званої "Народної ради Бессарабії". За словами голови СБУ Віталія Грицака, це було частиною плану дестабілізації, який російські спецслужби почали реалізовувати рік тому. Надалі планувалося здійснити політичні вбивства (зокрема народного депутата Олексія Гончаренка), підірвати мости і відрізати південь Одеської області від решти території України, ввести "зелених чоловічків", проголосити "незалежну Бессарабію" і дестабілізувати ситуацію в Україні, Молдові та Румунії.

Директора телекомпанії "Новая волна" Олену Гліщинську (Романову) заарештувала СБУ у квітні минулого року. Півтора місяця тому в СІЗО в неї народився син. Крім того, вона має ще двох неповнолітніх дітей.

Віталій Діденко - головний редактор сайту "Инфоцентр", що належить сепаратистові Антону Давидченку. Під час арешту Діденко намагався втекти від співробітників СБУ і вистрибнув з третього поверху своєї квартири, в результаті чого отримав кілька переломів. Під час обшуку правоохоронці виявили в нього кокаїн. Суд засудив Діденка до трьох років обмеження волі, зараз справа знаходиться в апеляції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram