ГоловнаПолітика

Юлія Тимошенко: в тарифі на газ закладено прихований податок

В інших країнах податки займають у ціні 12-15%, в Україні - 52%.

Юлія Тимошенко: в тарифі на газ закладено прихований податок
Фото: Макс Требухов

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що в тарифі на газ, який встановив Кабінет Міністрів, закладено прихований податок.

Про це вона сказала на круглому столі "Чи переживуть українці чергове підвищення комунальних тарифів?", організованому Інститутом Горшеніна.

"Собівартість українського газу становить від 15 до 18 доларів за тисячу кубометрів. Для порівняння, він продається громадянам України за ціною 285 доларів за тисячу кубічних метрів. Ціна на кордоні між Європою та РФ становить 147 доларів. У бюджеті РФ для України закладено газ за ціною 142 долари. Виникає питання - чому продавати газ українцям за такої кон'юнктури по 285 доларів?" - сказала лідерка "Батьківщини".

"Відповідь проста - в результаті падіння економіки бюджет дефіцитний. Таку ціну встановлено, щоб приховати реальний податок, який беруть із громадян до бюджету", - заявила Тимошенко.

За її словами, в інших країнах у ціні газу вартість податку становить 12-15%, в Україні цей показник - 52%.

Тимошенко вважає, що виходом із нинішньої ситуації повинен стати новий підхід до встановлення ціни.

"Потрібно поділити всіх споживачів на категорії. Якщо споживають великий обсяг газу - а це великі квартири, будинки, басейни - поставте їм ціну на газ, удвічі вищу за ринкову, але для людей поставте окупну ціну, яка не приносить збитку видобувним компаніям, але й не вимагає введення субсидій", - заявила Тимошенко.

Нагадаємо, що з 1 травня в Україні встановлено єдину ціну на газ на рівні 6,9 грн за кубометр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram