ГоловнаПолітика

Інститут Горшеніна представив у Парижі доповідь "Україна через два роки після Майдану"

"Судячи з кількості і якості аудиторії, інтерес до України й української проблематики не спадає".

Інститут Горшеніна представив у Парижі доповідь "Україна через два роки після Майдану"
Фото: Макс Левин

12 травня 2016 року в Парижі відбулася доповідь Інституту Горшеніна "Україна через два роки після Майдану" в рамках публічної дискусії, організованої паризьким аналітичним центром "Французький інститут міжнародних відносин" (IFRI - Institut Francais des Relations Internationales).

З доповідями про політичну й економічну ситуацію в Україні виступили президент Інституту Горшеніна Вадим Омельченко і директор міжнародних програм Дмитро Остроушко.

"Інститут Горшеніна дякує партнерам і колегам з IFRI за можливість представити експертний погляд на політичні та економічні процеси в Україні. Серед учасників дискусії були представники Міністерства закордонних справ, Міністерства оборони та Міністерства економіки Франції, Національної асамблеї, експерти, журналісти. Великий інтерес також продемонстрували представники найбільших французьких компаній і фінансових установ, - зазначив президент Інституту Горшеніна Вадим Омельченко. - Судячи з кількості і якості аудиторії, яка брала участь у заході (а прийшло понад сто осіб, незважаючи на вечір робочого дня), інтерес до України і української проблематики не спадає. Великий "привіт" усім, хто розповідає про певну втому від України й українців. Дуже показово, що серед безлічі питань, які нам поставили, переважали ті, які стосувалися економіки України та можливості співробітництва. Саме тому французьких політиків і бізнесменів цікавить передусім політична ситуація, правова, в тому числі судова система, фінансовий сектор, стан справ у бізнесі, промисловості і сільському господарстві".

Вадим Омельченко також зазначив дуже показовий факт: серед більш ніж 20 запитань, які поставили учасники дискусії, питання про Мінські угоди пролунало лише раз, і то стосувалося ставленням українського суспільства до цих угод. "Але правда також і в тому, що на зустрічах із французькими чиновниками це питання ми чуємо частіше і серед перших. Це можна зрозуміти, тому що під час кризи економічно втрачають найбільше європейські країни. Усі решта мають вигоди тією чи іншою мірою і пристосувалися "ловити непогану рибу в цій каламутній воді", - зазначив президент Інституту Горшеніна.

За його словами, представники Інституту Горшеніна під час візиту в Париж провели дуже багато зустрічей і комунікацій з політиками і чиновниками. "Десь це більшою мірою предметна дискусія, десь обговорюється можливість нових форматів домовленостей, десь нас намагаються переконати, що Мінські угоди - це єдина можливість і унікальна дорожня карта. Не знаємо, наскільки ефективно ці аргументи діють на керівництво України, але нас як експертів переконати в ефективності Мінських угод важкувато. Ми вважаємо: що швидше почнуть обговорювати варіанти врегулювання, то краще, - зазначив Вадим Омельченко. - Ми переконані, що мінський формат себе вичерпав і потрібно швидко братися до обговорення різних варіантів врегулювання в різних форматах, в тому числі і нових. У тому разі, якщо наші західні партнери дійсно продовжують вважати Україну суверенною державою де-юре і де-факто".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram