ГоловнаПолітика

Світові інтелектуали підписали петицію за звільнення Савченко

На захист українки виступили нобелівські лауреати і декотрі політики.

Світові інтелектуали підписали петицію за звільнення Савченко
Фото: ipetitions.com/

Понад дві 2 тисячі осіб, серед яких відомі художники, політики і представники інтелігенції різних країн, підписали відкритий лист до європейських лідерів із проханням сприяти звільненню українки Надії Савченко.

"Ми звертаємося до вас із проханням вжити надзвичайних заходів для негайного і безумовного звільнення 34-річної Надії Савченко, українки, викраденої й ув'язненої протягом уже понад 20 місяців у Російській Федерації. Російська влада зробила посміховиськом цивільні права, міжнародне право і свою власну конституцію", - йдеться у зверненні.

У листі вказано, що РФ демонструє зневагу до міжнародної спільноти, а також до Мінського протоколу. "До цих пір всі зусилля міжнародної спільноти безуспішні. 4 березня, на знак протесту проти розгляду в російському суді, Надія Савченко оголосила повне голодування, відмовляючись навіть від води. Наша спроба врятувати їй життя буде перевіркою ефективності міжнародної дипломатії і наших високих стандартів європейських цінностей" , - йдеться в посланні.

Станом на 7 березня звернення підписали понад дві 2 тисячі осіб. Серед них близько 270 відомих громадських діячів (письменники, професори, політики, філософи, художники, лауреати Нобелівської премії) з 20 країн світу.

Наприклад, серед підписантів петиції є письменниця, лауреатка Нобелівської премії з літератури (Білорусь) Світлана Алексієвич, письменник (Литва/США) Томас Венцлова, письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (Австрія) Ельфріда Єлінек, колишній міністр закордонних справ Німеччини Маркус Мекель, колишній посол Франції в Україні Філіп де Суремайн, президент Групи «Альянс лібералів і демократів за Європу» в Європейському парламенті, колишній прем'єр-міністр Бельгії Гі Вергофштадт, російські письменники Віктор Шендерович і Людмила Улицька, режисер Агнешка Холланд (Польща), колишній посол Чехії в Російській Федерації Любош Добровський, професор кафедри теорії культурної та російської літератури в університеті Еморі Атланта Михайло Епштейн (США), письменник і журналіст Пітер Померанцев (Великобританія), мікробіолог Манфред Бьохлер (Швейцарія), письменник Адріан ван Діс (Нідерланди) і багато інших.

Ініціативу запустила група польських і українських інтелектуалів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram