ГоловнаПолітика

Переговори про місця в списку БПП велися безпосередньо з Президентом, - Найєм

Домовленостей намагалися досягти також із Тимошенко та Садовим, але мер Львова так і не передзвонив.

Переговори про місця в списку БПП велися безпосередньо з Президентом, - Найєм
Фото: 24.ua

Перемовини про внесення Мустафи Найєма, Сергія Лещенка і Світлани Заліщук у список Блоку Петра Порошенка на останніх парламентських виборах відбувалися безпосередньо з Президентом Петром Порошенком, а не через посередників.

Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег" із Сонею Кошкіною розповів тепер уже народний депутат від БПП Мустафа Найєм.

За його словами, ідея участі у виборах народилася ще під час проходження стипендіальної програми в Стенфорді. Після обговорення з колегами - Сергієм Лещенком і Світланою Заліщук - рішення було прийнято остаточно.

"Першого разу нас, натхнених цією ідеєю, зібралося осіб 12: я, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, Вікторія Сюмар, Єгор Соболєв, Аня Гопко, Василь Гацько. Шабунін був, по-моєму, тоді не з нами, він уже домовлявся з іншими. Спочатку ми всі хотіли потрапити в один список. Домовленість дійсно була з (Юлією Тимошенко - ред.), - заявив Найєм. - Однак люди розійшлися по різних списках (Ганна Гопко долучилася до "Самопомочі, Василь Гацько - до Анатолія Гриценка - ред.) - і переговори з "Батьківщиною" не відбулися.

Не було жодних гарних умов. Ми - я, Сергій (Лещенко - ред.) і Світлана (Заліщук - ред.) - точно розуміли, що не просимо місця в списку. Ми знали, що ми їм (політикам - ред.) потрібні - ми кращі за них в електоральному сенсі. Друге: ми розуміли, що вони спробують нами прикритися. Ми ж не дурні. Це було зрозуміло і видно. Третє: ми були щирими - за нами ніхто не стояв, ніхто не міг запідозрити чийсь вплив. Тому ми були вигідні. У нас була репутація і довга історія, ми були зрозумілі, при цьому не «люди з вулиці», які не лобіювали чиїсь інтереси. Так, Юлія Володимирівна погодилася виділити нам якусь кількість місць у списку", - розповів Найєм, додавши при цьому, що Тимошенко погодилася виділити "молодим" кандидатам 10 місць у списку.

Водночас після зриву домовленостей з "Батьківщиною" була спроба домовитися з лідером "Самопомочі", мером Львова Андрієм Садовим.

"Ми розмовляли - після Тимошенко - з паном Садовим, який сказав, що передзвонить і не передзвонив. Якесь нерозуміння через це залишилося досі", - зазначив нардеп.

"Ще дуже важливий момент. Коли ми сіли й подивилися один одному у вічі - я прекрасно пам'ятаю цей момент - ми дали чітко зрозуміти: для нас це "транспорт"... Думаю, це всі підтвердять. У нас не було іншого способу потрапити в парламент. Ми чітко усвідомлювали, що йдемо в команди, які не ідеальні, до яких у нас є питання. І вибирати, взагалі-то, нема з чого", - розповів Найєм.

При цьому він заявив, що переговори про місця в списку БПП ініціював сам, пропозицій від партії не надходило.

"Я вперше це скажу - і для нашої фракції, і для всіх - ми не домовлялися через Стеця. Ба більше, нам ніхто нічого не пропонував.

Мені здається, я не про все повинен - суто з поваги до посади, яку займає ця людина - розповідати. Тому деталі омину, розповім лише канву. Пропозиція йшла від мене. Я подзвонив і сказав, що ми хотіли б поговорити. Розмова відбулася, абсолютно відкрита. Ми розповіли, що вели переговори і з іншими партіями. Крім того, ми мали чітке розуміння, що ми йдемо тільки втрьох - не один, не двоє, не в різних місцях виборчого списку. Щоб не вийшло, що хтось потрапив, а хтось не потрапив. Або всі троє, або ніхто. Чесно кажучи, переговори тривали довго", - зазначив нардеп.

Однак остаточне рішення про участь у виборах, за його словами, було прийнято не відразу.

"Після першого раунду (переговорів - ред.) ми передумали. Я не міг спати. Тому що, з одного боку, були величезні сумніви. Мене не підтримували ні батько - сказав, що це неправильна історія - ні брат, ні близька людина. Я розумів, що це великі репутаційні втрати. Потім довго думали, радилися один з одним. Аж до того, що виписували на аркуш плюси і мінуси. У підсумку вирішили - окей (на користь співпраці з командою Президента, - С.К.)", - заявив Найєм.

"Але комунікація була пряма (з Президентом - ред.)! Від Юрія Стеця ми дізналися номери в списках, це правда, також ми від нього отримали запрошення на з'їзд, але в усьому іншому з Петром Олексійовичем була пряма комунікація. Чому для нас це було важливо? Це - політика, ми вивчали її десять років, і ми розуміли - без образ - що нас спробують використовувати", - резюмував він.

Докладно читайте в повній версії інтерв'ю "Мустафа Найєм: "Саакашвілі дійсно пропонував Авакову прем'єрство. Це правда"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram