ГоловнаПолітика

Олланд зажадав прискорити виконання Мінських угод (оновлено)

Франція закликала Україну прийняти зміни в Конституцію.

Олланд зажадав прискорити виконання Мінських угод (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Франсуа Олланд закликав у четвер прискорити темпи виконання Мінських домовленостей щодо врегулювання кризи на Донбасі.

"Минулорічна зустріч у Мінську визначила шлях. Тож разом із президентом Путіним і Порошенком ми змогли прийняти рішення про припинення вогню. Були врятовані тисячі життів, але нам потрібно рухатися швидше і реалізувати Мінські угоди повністю", - заявив президент, виступаючи зі зверненням до дипломатичного корпусу Франції. Текст виступу Олланда має LB.ua.

Французький президент також нагадав, що кілька днів тому він і канцлер ФРН Ангела Меркель скерували своїх представників до Москви і Києва.

"Кілька днів тому, я послав разом із канцлером Меркель спеціальну місію в Москву і Київ. І я констатую, що необхідно виконати ще роботу: з української сторони, щоб була проголосована переглянута Конституція - це умова виконання Мінських домовленостей; і з російської сторони, щоб чинити тиск для організації виборів на сході, які не викликали б сумнівів", - сказав він.

"І потрібно йти до повного завершення, зокрема, відновлення кордону між Росією і Україною і зняття європейських санкцій проти Росії. Саме тому ми повинні чинити максимальний тиск, і ми готові разом із канцлером Меркель присвятити себе цьому повною мірою", - заявив Олланд.

Нагадаємо, Україна вважає, що має право відкласти підсумкове голосування за зміни до Конституції у сфері децентралізації, котрі де-факто передбачають надання окупованим територіям Донбасу особливого статусу. На думку влади України, без досягнення умов безпеки неможливо перейти до політичних пунктів Мінських угод.

На початку січня президент Росії Володимир Путін заявив, пославшись на Мінські угоди, що Україна повинна спершу закінчити конституційну реформу, і тільки тоді можна буде говорити про передачу кордону під контроль України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram