ГоловнаПолітика

Рубан виступив у суді у справі Савченко

Бойовики "ЛНР" відмовилися віддати йому українку: "От зламаємо, а тоді відпустимо".

Рубан виступив у суді у справі Савченко
Владимир Рубан в суде по делу Савченко, 7 декабря 2015 года
Фото: twitter.com/eey_simon

Голова Центру звільнення полонених ГО "Офіцерський корпус" Володимир Рубан виступив у понеділок у суді над Надією Савченко, розповівши про спроби обміняти її в перші дні після затримання. Цитати Рубана подає видання "Медиазона".

За його словами, в Луганській області 17 червня 2014 року між бойовиками "ЛНР" і українськими військовими було оголошено перемир'я для того, щоб можна було забрати останки десантників, які загинули в літаку Іл-76.

"Перемир'я було порушене у двох випадках тільки - боєць України не витримав в аеропорту і сів у вантажівку, виїхав на ній, вантажівку обстріляли. Другий випадок - це бій між "Айдаром" і ополченцями ЛНР. Під час цього бою була взята в полон громадянка Україна Савченко. Уперше дані про те, що вона в полоні, я отримав від заступника голови СБУ 20 червня", - розповів він.

Того самого дня Рубан передзвонив перемовникові від ЛНР Ігорю Бєляєву, який надав йому список українських полонених, серед яких була Савченко. "Я прибув до Луганська поїздом, нас зустрів Бєляєв, у своєму автомобілі довіз до ОДА, провів у зал засідань, туди ж зайшов і спікер "Верховної ради" Корякін, і ми почали переговори з приводу звільнення бійців батальйону «Айдар»", - згадав Рубан.

"Ми були запрошені до зали засідань ОДА за великий стіл разом із кореспондентом «Вестей». Я сів, зайшли Бєляєв і Корякін, ми вчотирьох почали переговори. Я представився, отримав уявлення про другу сторону. Поговорили про спільних знайомих, і мені було запропоновано список, оскільки були попередні домовленості по телефону. Перше, що я запропонував, повернути мені Савченко, оскільки вже відео з її допитом у спортзалі було широко розтиражоване, про нього дізналася досить велика кількість людей. Я запропонував відпустити її, оскільки якщо її утримувати далі, вона з таким піаром може балотуватися в президенти України", - розповів Рубан.

"Конкретно щодо Савченко було відповідь від Корякіна, дослівно він сказав, що тут заковика: «Ми не можемо її відпустити, бо вона поводиться так, ніби її завтра випустять, не ламається, поводиться нахабно, типова бандерівка, тому ми її не відпустимо сьогодні. Ось зламаємо, і тоді відпустимо»", - переповів розмову Рубан.

Тоді він запропонував віддати пораненого бійця "Айдара" Юрія Крибезького.

"Хочу сказати, що в процесі переговорів Корякіну надійшло повідомлення смс: бачите, всі цікавляться Савченко, от і Медведчук цікавиться Савченко. Так він його переказав", - повідомив Рубан.

Після цього суддя урвав Рубана й оголосив перерву до 13-ї години за київським часом.

Нагадаємо, Савченко інкримінують убивство загальнонебезпечним способом двох і більше осіб з мотивів політичної ненависті, здійснене групою осіб; замах на цей самий злочин; незаконний перетин кордону. Українці загрожує до 25 років колонії.

Як заявлено у справі, Савченко після початку російської агресії в Україні служила в добровольчому батальйоні "Айдар", 17 червня 2014 року передала товаришам по батальйону координати для артилерійського обстрілу, в результаті якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин. Також у справі стверджується, що надалі Савченко незаконно проникла на територію Росії, де і була затримана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram