ГоловнаПолітика

Іванчук заперечує партнерство з Коломойським

Нардепа й олігарха об'єднує лише підтримка енергетичної незалежності України.

Іванчук заперечує партнерство з Коломойським
Фото: 24tv.ua

Народний депутат України, соратник прем'єр-міністра Арсенія Яценюка Андрій Іванчук заперечує, що є бізнес-партнером олігарха Ігоря Коломойського.

Зазначимо, що про Іванчука як молодшого партнера раніше говорив сам Коломойський, проте соратник Яценюка в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" категорично спростовує цю інформацію. "Ігор Валерійович - дуже ексцентрична й епатажна людина. Потрібно запитати в нього, що він мав на увазі, кажучи, ніби я є його партнером. Можу сказати, що я ніде, і це заборонено Законом «Про статус народного депутата», не є акціонером, не займаюся комерційною діяльністю. Не тільки з Коломойським, а ніде, взагалі, в принципі! І це дуже легко перевірити! Ви ж можете взяти виписки з реєстрів і довести, чи причетний Іванчук до якогось підприємства? А просто так говорити - це одне", - заявив Іванчук.

"Коли ви запитаєте, що Коломойський має на увазі (кажучи про партнерство з Іванчуком - ред.), я не здивуюся, якщо він скаже, що Іванчук причетний до компанії, що виробляє біоетанол і альтернативні види палива. І я теж підтримую енергетичну незалежність України. Якщо в цьому плані ми з Ігорем Валерійовичем однодумці, чи можна це вважати партнерством? Я не є ні акціонером, ні партнером, не займаюся ніякою комерційною діяльністю", - додав він.

Разом з тим Іванчук вважає гідним поваги рішення Коломойського очолити Дніпропетровську ОДА в період введення російських військ на Донбас.

"Минуле олігархів, те, як вони ставали ними, викликає в суспільстві дуже багато запитань. Але в найважчий для України момент, півтора року тому, коли почалася війна, коли анексували територію, коли країна була в надзвичайно складному стані, Коломойський - єдиний з олігархів - пішов губернатором у прифронтову область", - нагадав нардеп.

Разом із тим Іванчук не заперечує, що в часи Майдану брав участь у переговорах з Коломойським, після яких канал "1+1" почав висвітлювати події революції у вигідному протестувальникам ключі.

"Що значить перемовником? Це його власне рішення! Він не побоявся тоді висвітлювати події на Майдані і підтримувати Революцію Гідності. Це його рішення! Як я можу вплинути на Коломойського? Він не побоявся, що будуть наслідки, якби, наприклад, Революція не виграла! У нього були б не найкращі відносини з режимом Януковича. Він прийняв для себе усвідомлене рішення! І я його за це тільки поважаю", - зазначив Іванчук.

"Те, що зараз відбувається демонізація Коломойського, мені не дуже подобається. Я знаю одне: всі повинні жити за законом. Усі повинні дотримуватися закону - це головне для мене! Але не треба забувати, що в складний для країни момент він зробив певні патріотичні кроки", - додав він.

Однак Іванчук заперечує, що як голова комітету з економічних питань гальмував прийняття законопроекту про акціонерні товариства, що не вигідний Коломойському. Він стверджує, що робив це виключно через "вогкість" закону.

"Візьміть стенограму моєї промови з трибуни, там чітко сказано: коли я, як голова комітету, попереджав, що цей законопроект не працюватиме, мене ніхто не хотів чути. Усі звинувачували в захисті чиїхось інтересів. Коли говорив, що цей законопроект №1310, який прийняли, він не проти «Укрнафти», що не проти Коломойського, а регулює діяльність всіх акціонерних товариств, мене теж не хотіли чути", - заявив Іванчук.

"Через кілька днів, коли закон таки протиснули, вони самі визнали, що він не працює. Мене не чують як голову комітету. Мене вибрав парламент, щоб я працював з членами комітету і доносив вузькопрофесійний погляд депутатам. Коли моя думка нікого не цікавить, але пішли звинувачення, я написав заяву про відставку (з посади голови економічного комітету)", - розповів голова комітету.

При цьому Іванчук додав, що парламент із Кабміном надалі напрацювали спільний з урядом законопроект, який мав змінити діяльність усіх акціонерних товариств.

"Завдяки позиції комітету й уряду було внесено законопроект, який знизив кворум, і держава, володіючи більш ніж 50% акцій у тому самому підприємстві «Укрнафта», змогла провести збори акціонерів. Закон потрібно прописати юридично правильно. Я терпіти не можу, коли виходять депутати, мої колеги, які читати не вміють, а вчать мене, як треба писати. Вибачте, але в мене є вища освіта", - резюмував Іванчук.

Докладно читайте в повному тексті інтерв'ю "Андрій Іванчук: «Порошенко не має претензій до роботи Яценюка. Не мав, не має і, думаю, не матиме»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram