ГоловнаПолітика

Генпрокуратура відкликає подання про арешт Клюєва

Регламентний комітет сьогодні отримав лист від ГПУ

Генпрокуратура відкликає подання про арешт Клюєва
Фото: LB.ua

Генеральна прокуратура відкликає подання про затримання і арешт народного депутата Сергія Клюєва. Цю інформацію LB.ua підтвердив перший заступник голови регламентного комітету, депутат від фракції "Народний фронт" Павло Пинзеник.

За його словами, сьогодні в комітет надійшов відповідний лист від ГПУ, в якому говориться, що подання відкликається для доопрацювання.

Нагадаємо, подання Генпрокуратури про затримання і арешт Сергія Клюєва регламентний комітет парламенту розглядав 30 червня.

Як повідомлялося, 3 червня з Клюєва зняли недоторканність, того самого дня він намагався вилетіти з України до Австрії. Наступного дня він не прийшов на допит. А вже 4 червня нардеп зник з поля зору силовиків і був оголошений у розшук.

Генпрокуратура підозрює народного депутата Клюєва в шахрайстві в особливо великих розмірах, йому загрожує більш ніж 10 років позбавлення волі. Згідно з поданням прокуратури, Андрій і Сергій Клюєви шляхом афери заволоділи ВАТ "Завод напівпровідників" і добилися обслуговування його кредиту за рахунок бюджетних коштів.

Згідно з поданням ГПУ, в 2007 році брати Сергій і Андрій Клюєви через підконтрольні фірми вирішили взяти участь у приватизації 74,99% акцій ВАТ "Завод напівпровідників" (Запоріжжя), але не мали на це права, оскільки їхні фірми не володіли необхідними патентами і технологіями.

Щоб обійти це обмеження, Клюєви вирішили використовувати підприємство, яке мало такі патенти, але не мало грошей. Для цього підійшло кіровоградське ТОВ "Силікон". На початку 2007 року Сергій Клюєв зустрівся з представником "Силікону" Г. І. Коганом і запевнив, що профінансує придбання акцій "Заводу напівпровідників" за умови подальшого розділу їх навпіл між Клюєвими і "Силіконом". Коган погодився.

Пізніше підконтрольні Клюєвим фірми перевели "Силікону" необхідні кошти, і компанія виграла аукціон, ставши власником "Заводу напівпровідників". Проте потім Клюєви переконали Когана у необхідності укладення додаткових угод між "Силіконом" і своїми фірмами, в результаті яких "Силікон" потрапив у боргову залежність від Клюєвих і втратив контроль над придбаним заводом.

У результаті Клюєви через свою австрійську компанію "Актив Солар Холдинг ГмбХ" заволоділи акціями "Заводу напівпровідників".

Також Клюєва звинувачують у заволодінні державними коштами, які були виділені Укрексімбанком та Державним агентством інвестицій і розвитку на розвиток підприємство.

Затримання та арешт Клюєва в парламенті мають розглядати окремим голосуванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram