ГоловнаПолітика

Вищий адмінсуд роз'яснив рішення щодо соцвиплат на Донбасі

Вердикт не зобов'язує відновити виплати.

Вищий адмінсуд роз'яснив рішення щодо соцвиплат на Донбасі

Рішення Вищого адміністративного суду у справі про припинення соцвиплат на окупованих територіях Донбасу не зобов'язує Кабмін їх відновити.

Про це журналістів повідомили голова Вищого адмінсуду Олександр Нечитайло і його заступник Михайло Цуркан.

"Це рішення не є шляхом відновлення виплат", - заявив Цуркан, який був у складі судової колегії, що ухвалювала зазначене рішення.

За його словами, рішення Вищого адмінсуду лише вказує на неправильність формулювання в постанові Кабміну про припинення соцвиплат на Донбасі. Для вирішення цієї проблеми уряд уже вніс необхідні зміни до Бюджетного кодексу, додав Цуркан. Крім того, за його словами, під час судового розгляду Мін'юст також визнав некоректність формулювання в оскаржуваній постанові.

Цуркан заперечує, що ця ситуація викличе велику кількість позовів проти України в Європейському суді з прав людини. Він підкреслив, що громадяни, які проживають на окупованих територіях, не позбавляються соцвиплат і можуть їх отримати на підконтрольних Україні територіях.

У свою чергу Нечитайло заявив, що жодного тиску на Вищий адмінсуд під час розгляду цієї справи не було.

"Тиску у цій справі не було. Я хочу також наголосити, що тиску як такого не існує на судову систему", - сказав він.

Глава суду також погодився з позицією Кабміну, що наразі не існує механізму доставки соцвиплат на окуповані території.

Нагадаємо, 11 лютого Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним пункт із постанови Кабміну від 7 листопада 2014 року, що стосується припинення соцвиплат у "ДНР" і "ЛНР". 2 квітня Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію на це рішення, і воно набуло чинності. 16 жовтня Вищий адміністративний суд залишив чинним рішення судів попередніх інстанцій.

У Кабміні у відповідь на рішення судів заявили, що відновлювати соцвиплати на Донбасі не будуть, оскільки це технічно неможливо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram