ГоловнаПолітика

Порошенко: Агресор не повинен мати права вето (оновлено)

Президент України зажадав додаткові місця для країн Африки, Азії та Латинської Америки.

Порошенко: Агресор не повинен мати права вето (оновлено)
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко під час перебування в Нью-Йорку зустрівся з головою 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Могенсом Люккетофтом.

Про це повідомляє офіційний сайт Президента.

"Глава української держави привітав співрозмовника з обранням на пост і висловив надію, що його діяльність сприятиме дотриманню членами ООН її основних принципів та Статуту, а також посиленню ефективності організації та її миротворчого потенціалу", - йдеться в повідомленні.

Люккетофт наголосив на ролі України у створенні ООН та вагомому внеску нашої держави в її діяльність і запевнив у підтримці українських ініціатив, спрямованих на мирне врегулювання конфлікту, спричиненого російською агресією.

Співрозмовники погодилися, що право вето постійних членів Ради Безпеки ООН слід обмежити.

"Агресор не повинен мати права вето", - підкреслив Порошенко.

Оновлення. Під час промови з трибуни ООН Порошенко заявив, що виступає за модернізацію та розширення Ради Безпеки. На його думку, склад Ради Безпеки ООН має відображати реалії 21 століття, забезпечуючи більше представництво країн Африки, Азії та Латинської Америки.

"Додатково членство має бути надано східноєвропейським країнам", - заявив Порошенко, нагадавши, що кількість країн Східної Європи істотно зросла з розпадом СРСР.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН - постійно діючий орган Організації Об'єднаних Націй, на який покладено головну відповідальність за підтримку міжнародного миру і безпеки. До складу Ради входять 15 держав-членів - 5 постійних (Великобританія, Китай, Франція, Росія і США - ключові союзники часів Другої світової війни) і 10 непостійних, які  Генеральна Асамблея ООН обирає на дворічний термін по 5 щороку. Постійні члени Ради Безпеки ООН мають право вето.

Росія кілька разів користувалася цим правом при розгляді Радою Безпеки ситуації на Донбасі. Крім того, РФ заблокувала створення міжнародного трибуналу щодо катастрофи "Боїнга" в Донецькій області.

Україна домагається обмеження права вето в Раді Безпеки ООН. Цю ініціативу також підтримала Польща.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram