ГоловнаПолітика

Сенцов виступив з останнім словом

Українець відмовився просити суд про поблажливість і побажав росіянам не боятися

Сенцов виступив з останнім словом
Фото: Андрей Новичков/Грани.Ру

Український режисер Олег Сенцов виступив у російському суді з останнім словом, в якому не визнав себе винним. Запис його виступу оприлюднив телеканал "Дождь".

"Я не буду вас ні про що просити. Суд окупантів не може бути справедливим за визначенням, нічого особистого, ваша честь. Я про інше хотів сказати. Понтій Пилат, був такий персонаж, він коли посидів на Місяці, багато думав... Коли його пробачили, він йшов місячною доріжкою з Га-Ноцрі і говорив йому: "Ти знаєш, ти був правий, найстрашніший гріх на землі - це боягузтво". Так написав великий російський письменник Булгаков. І я ним згоден, боягузтво - найголовніший, найстрашніший гріх на Землі.

Зрада - це така приватна форма боягузтва. Велика зрада починається іноді з маленького боягузтва, як, наприклад, з Чирнієм. Коли тобі надягають мішок на голову, трішки б'ють, і через півгодини ти готовий відректися від усіх своїх переконань, обмовити себе у чому завгодно, обумовити інших, аби тебе перестали бити.

Я не знаю, чого можуть коштувати твої переконання, якщо ти не готовий за них постраждати і померти. І я дуже радий, що Гена Афанасьєв зміг пересилити себе. Помилився, але врешті-решт зрозумів і зробив дуже мужній вчинок. Мене здивувало це, радий за нього, що він житиме далі і почуватиметься людиною, яка не злякалася. Йому далі погрожують, б'ють ногами, але вже все: крок зробив у правильний бік - назад не повернешся. Я дуже за нього радий.

Я вже рік перебуваю у вашій прекрасній країні, дивлюся ваш телевізор, програми "Вести", "Время". Дуже хороші передачі. Ваша пропаганда добре працює. Я вірю, що велика частина населення Росії вірить тому, що їм кажуть. Що Путін - найбільший молодець, що в Україні фашисти, що Росія робить все правильно і навколо вороги. Але я також розумію, що є розумніші люди, як ви тут, можновладці. Ви прекрасно розумієте, що немає жодних фашистів в Україні, що Крим забрали незаконно, а ваші військові присутні на Донбасі. Навіть я, перебуваючи тут у в'язниці, розумію, що війська на Донбасі є.

У нас весь ізолятор набитий "ополченцями", яких туди відправляли як героїв на танках з вашою зброєю. Вони там воюють, думають, що їх тут чекають. Повертаються, беручи з собою боєприпаси, а їх приймають на кордоні і дають їм строки. Вони дивуються: "Як, за що? Ми ж, ніби як, герої, нас туди проводжали". Не розуміють, що працює поїзд в одному напрямку. Навіть тут у в'язниці я знаю. Тут у в'язниці я спілкувався з ГРУшником вашим, якого за іншим злочином судять. Він брав участь у захопленні Криму. 24 березня вони на кораблях прибули до Севастополя. Він якраз ту частину блокував, яку я постачав і вивозив. Доля така, так, цікава? І його ж бригада брала участь в Іловайському котлі, розбила українських військовослужбовців. Це факти, які лежать на поверхні. Якщо ти не заплющуєш очі, ти їх бачиш. Ось стоять, наприклад, ваші співці режиму. Вони недурні хлопці, вони все знають, але далі брешуть, знаходячи якесь виправдання: треба картати дітей, треба щось робити. А навіщо ростити нове покоління рабів, хлопці?

Ще є третя частина населення Росії, яка прекрасно знає, що відбувається, яка не вірить у байки вашого агітпропу, яка чудово розуміє, що відбувається на Землі, які жахливі злочини скоює ваше керівництво. Але ці люди чомусь бояться. Вони думають, що нічого не можна змінити, що все буде як є, систему не зламати, ти один, нас мало, нас замурують у в'язницю, уб'ють, знищать... І сидять тихо, як миші.

У нас теж була злочинна влада, але ми вийшли проти неї. Нас не хотіли чути - ми стукали у сміттєві баки. Нас не хотіли бачити - ми підпалювали покришки. Зрештою ми перемогли. Те саме відбудеться у вас рано чи пізно. У якій формі, я не знаю. Я не хочу, щоб хтось постраждав, я хочу, щоб вами не правили злочинці".

Після цього Сенцова перебили і запропонували не говорити "про все".

"Єдине, що я можу вам побажати, цій третій, інформованій частині населення Росії, це навчитися не боятися", - сказав Сенцов, після чого сів на місце.

Олександр Кольченко, якого судять разом із Сенцовим, також не визнав свою провину, пише "Медиазона".

Він зазначив, що кримінальну справу за фактом підпалу порушили за статтею 167 і лише 10 днів потому перекваліфікували за статтею "теракт" "після отримання потрібних свідчень від Афанасьєва та Чирнія". "Формулювання слідства і звинувачення взагалі чудові", - зазначив Кольченко, зачитуючи пасажі про "дестабілізацію" і "вплив на органи влади". "Це, якщо що, про спалену кухню. Це те саме, що сказати, що використання контрацептивів - це дія, спрямована на підрив демографічної ситуації у країні", - зазначив він.

"Хочу зазначити, що у свідченнях Афанасьєва прозвучало, що слідчий ФСБ сказав йому, що день, коли він даватиме свідчення у суді, стане головним днем його життя. Мабуть, Афанасьєв сприйняв це близько до серця і по-своєму. Я був вражений цим сильним його вчинком. Також я хотів подякувати всім, хто підтримує мене і Олега. З доводами адвокатів я згоден, вважаю їх обґрунтованими і справедливими, просити у суду нічого не буду", - сказав Кольченко.

Вирок Олегу Сенцову і Олександру Кольченкові буде оголошено 25 серпня о 14:00.

Сенцову загрожує 23-річний строк, Кольченкові - 12-річний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram