ГоловнаПолітика

Абромавичус упевнений у виділенні Євросоюзом грошей на доплати чиновникам

"Коли міністр отримує 200 доларів на місяць - це дорога в нікуди"

Абромавичус упевнений у виділенні Євросоюзом грошей на доплати чиновникам
Фото: Макс Требухов

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус вважає за необхідне підвищення зарплат чиновникам заради боротьби з корупцією. Однак пояснити народу таке підвищення буде важко, визнає він.

В інтерв'ю DW Абромавичус прокоментував питання доплат українським чиновникам з європейських коштів.

"Це питання має дві сторони: звідки взяти фінансування і як це подати суспільству. Гроші, мені здається, ми знайдемо. Це будуть європейські гроші, це будуть змішані українські та європейські гроші. Мені здається, ми їх знайдемо. Це - технічне питання. А от як цю думку оприлюднити: чому міністри або керівники департаментів хочуть більше грошей? Це буде важко. Тому нам треба просто працювати, показувати, що є позитив, що йде, наприклад, скорочення штатів чиновників і те, що залишається від скорочених, йде на інших", - зазначив міністр.

Він вважає величезною спокусою чиновника піддатися корупції при низькій зарплаті.

"Коли міністр отримує 200 доларів на місяць, ключові співробітники міністерства отримують ще менші гроші - це дорога в нікуди. Перед очима проходять багатомільйонні суми, і, звичайно, спокуса просто шалена. Таких зарплат немає ніде в світі. Тому потрібно рухатися цим шляхом (доплат чиновникам, - ред.). Потім можна частково застосувати грузинський шлях, за яким або дуже скорочуєш, або міняєш штат і новим платиш нормальні зарплати. Це має бути однією з головних цілей уряду і влади в цілому", - сказав Абромавичус.

Новий закон про держслужбу, за словами міністра, полегшить звільнення чиновників.

Нагадаємо, до 1 квітня зарплата держслужбовців і керівників державних компаній була обмежена 7 або 10 мінімальними зарплатами (одна мінімальна зарплата зараз дорівнює 1218 гривням). Зараз це обмеження знято.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram