ГоловнаПолітика

Рада проголосувала в першому читанні реформу держслужби

Чиновників зобов'яжуть вивчити англійську або французьку

Рада проголосувала в першому читанні реформу держслужби
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада ухвалила в першому читанні 226 голосами законопроект №2490 про державну службу, який запроваджує інститут державних секретарів міністерств і забороняє державним службовцям членство у політичних партіях. Цей законопроект №2489, що стосується органів місцевого самоврядування, ухвалили у першому читанні 232 голосами.

Згідно з попереднім рішенням Ради, держслужбовцям заборонять членство у партіях та участь у передвиборчій агітації. У разі якщо держслужбовець захоче стати кандидатом у депутати, то він буде зобов'язаний в одноденний строк письмово повідомити про це свого керівника. На час виборчої кампанії йому надаватиметься відпустка без збереження зарплати.

Законопроектом передбачено запровадження інституту державних секретарів у міністерствах, які організовують роботу апарату міністерств. Держсекретарі призначаються Кабінетом Міністрів за поданням відповідних міністрів на підставі конкурсного відбору строком на 5 років з правом перепризначення.

Рада також має намір встановити введення трьох категорій посад, замість наявних сьогодні сімох: "А" - вищий корпус держслужби, "Б" - керівники структурних підрозділів та "В" - інші держслужбовці. Також законопроектом передбачається створення Комісії з питань вищого корпусу держслужби, склад якої затверджується Кабміном.

Цей орган проводитиме конкурсний відбір вищих держслужбовців (категорія "А"), за результатами якого суб'єкту призначення пропонуватимуть не більше ніж три кандидатур. Крім того, Комісія може вносити суб'єкту призначення пропозиції про застосування дисциплінарних стягнень до вищих держслужбовців.

Посадовий оклад держслужбовця у разі остаточного ухвалення законопроекту має становити 70% всієї заробітної плати, а премії - не більше ніж 30% фонду посадового окладу службовця. Надбавка за вислугу років на держслужбі встановлюється на рівні 3% посадового окладу за кожен календарний рік стажу держслужби, але не більше 50% посадового окладу (норма набуває чинності з 2016 року).

У разі схвалення в цілому закон набуде чинності з 1 червня, крім норми, яка передбачає обов'язковість володіння держслужбовцями категорії "А" іноземною мовою, яка є офіційною у Раді Європи (англійська та французька) і набуває чинності 1 липня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram