ГоловнаПолітика

Схеми Януковича з виведення грошей працюють досі, - генпрокурор

Шокін анонсував нові кримінальні справи проти діючих міністрів

Схеми Януковича з виведення грошей працюють досі, - генпрокурор
Фото: Вадим Крутивус

Схеми, запроваджені командою екс-президента Віктора Януковича з виведення грошей з країни, працюють досі - "і на цю владу, і на ту".

Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив генеральний прокурор Віктор Шокін.

"Я глибоко переконаний, що багато схем, які були раніше, вони працюють і сьогодні. І на цю владу, і на ту владу", - заявив глава відомства.

"Не думаю, що працюють (схеми - ред.) у тому обсязі, як раніше, але, швидше за все, так, вони існують. Доводиться по крихтах збирати інформацію і боротися законними методами, які у нас сьогодні є", - додав він.

Серед способів зупинити виведення коштів з країни Шокін назвав закон про заочне судове провадження, а також механізми повернення грошей, виведених з України.

"Щодо цього

у нас є своя новела. Зовсім недавно її вигадали. Тобто, як "вигадали" - проаналізували чинне законодавство, інвентаризували наші можливості, зіставивши - зрозуміли, як можна домагатися арешту рахунків і майна, що знаходиться закордоном. В рамках однієї справи - поекспериментували. У нас вийшло. Сьогодні вже можна сказати: за цією схемою заарештована яхта Шепелєва, плюс - його рахунки в Канаді і - ще на 40 мільйонів - у Швейцарії. Як виявилося, це зовсім нескладно. Працюємо далі", - зазначив глава ГПУ.

Відповідаючи на запитання, про суму збитку, який Україні завдав Віктор Янукович, він відповів: "Думаю, її (суму - ред.) ніхто не назве. Вона величезна. Просто величезна".

Разом з тим, Шокін анонсував нові кримінальні справи стосовно діючих чиновників.

"Все чітко і зрозуміло: якщо ти зробив щось протиправне - будеш відповідати. З "цієї" ти влади, чи з "тієї", мені все одно - будеш відповідати. До речі, після свят, ви дізнаєтеся багато цікавого на цю тему. Не хочу просто людям перед Великоднем настрій псувати. Міністрам деяким, керівникам різних агентств", - розповів генпрокурор.

"Взагалі ви не можете собі уявити, наскільки бувають пов'язані між собою випадки, які, здавалося б, жодним чином не стосуються один до одного. Ось, ми зараз розслідуємо одну справу про вбивство. Заарештували чотирьох осіб, зараз - поки ми з вами говоримо - ще будуть масштабні обшуки проводитися. Здавалося б: просто вбивство, ба ні, це вбивство вивело нас на дуже серйозні речі, про які ви дізнаєтеся через кілька днів", - додав Шокін, зазначивши, що розслідування стосується сфери газу та електроенергії.

Докладніше про боротьбу ГПУ зі схемами Януковича читайте в повному тексті інтерв'ю "Віктор Шокін: "Команду стріляти по Майдану давав Янукович".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram