ГоловнаПолітика

МЗС вимагає від РФ погодити відправку чергового гумконвою

Київ сумнівається, що переправлення конвоїв переслідує гуманітарні цілі

МЗС вимагає від РФ погодити відправку чергового гумконвою
Фото: EPA/UPG

Росія офіційно не зверталася через дипломатичні канали для отримання згоди України на відправлення чергового гуманітарного гвантажу на Донбас.

Про це сказав речник МЗС України Євген Перебийніс на брифінгу. Стенограма його виступу доступна на сайті міністерства.

"Констатуємо, що вкотре підготовка вантажу до відправки здійснюється без офіційної згоди української сторони, без узгодження з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, всупереч загальноприйнятій міжнародній практиці, з порушенням законодавства України та раніше досягнутих домовленостей", - додав Перебийніс.

Він нагадав, що позиція України з цього питання залишається незмінною: країна відкрита для міжнародної гуманітарної допомоги, але умови її надходження повинні неухильно дотримуватися і вони є загальними для всіх донорів, в т.ч. Російської Федерації. Ці умови визначено загальноприйнятими міжнародними правилами і нормами національного законодавства.

"Крім того, особливе занепокоєння викликає те, що значна частина цих т.зв. "гуманітарних вантажів", які незаконно доставляються Росією на територію України, стає предметом перепродажу і не доходить до тих, хто цієї допомоги дійсно потребує - тобто мирних жителів, старих, немічних і дітей. Існують численні повідомлення, які свідчать про використання цих "конвоїв" як каналу поставки пального, військової амуніції та іншої підтримки незаконним військовим формуванням на Донбасі. Все це свідчить про те, що ті, хто готує і переправляє ці "конвої", переслідують далеко не гуманітарні цілі", - резюмував Перебийніс.

Нагадаємо, напередодні заступник голови МНС РФ анонсував відправлення на Донбас до кінця тижня чергового "гуманітарного конвою". Він стане вже восьмим за рахунком. Всі конвої перетинали кордон незаконно, оскільки Україна не давала на це згоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram