ГоловнаПолітика

Депутати стверджують, що закрите голосування в Раді було сфальсифіковане (документ)

Табло системи "Рада" в момент голосування не працювало

Депутати стверджують, що закрите голосування в Раді було сфальсифіковане (документ)
Фото: zn.ua

Два президентські законопроекти, ухвалені сьогодні на закритому засіданні Верховної Ради, проголосували з порушенням процедури.

Про це LB.ua повідомили депутати, присутні на засіданні.

За словами депутатів, у момент голосування табло системи "Рада" не працювало. Тож не зрозуміло, скільки саме людей висловилися на підтримку президентських ініціатив. Депутати впевнені, що була фальсифікація.

За словами тих, хто в парламенті вже не першу каденцію, раніше таких прецедентів не траплялося, зокрема на закритих засіданнях.

Зазвичай голосування відбувається так: вмикається система "Рада", і на табло різнокольоровими квадратиками висвічуються місця, де спрацювали депутатські картки - "за", "проти", "утримався". Після цього система видає підсумковий результат і конкретизацію по фракціях - яка скільки голосів дала.

Однак цього разу система "Рада" показала тільки фінальні цифри - 277 за особливий статус територій і 287 за амністію.

При цьому вся фракція "Свободи" і значна частина фракції "Батьківщини" демонстративно вийняли картки з комірок і не могли брати участі в голосуванні. Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко після засідання заявила, що голоси дали ПР, КПУ, "УДАР" і депутати, які підтримують Петра Порошенка.

Обговорення президентських ініціатив як таких у залі не було. Від моменту початку закритого засідання до волевиявлення минуло щонайбільше 15 хвилин. За словами депутатів - свідків події, деякі з них спробували обурюватися. Наприклад, Сергій Власенко з місця викрикнув Петрові Порошенку, що це неконституційно, на що Порошенко запропонував усім незадоволеним "вирушати в АТО".

Депутат від "Батьківщини" Андрій Шевченко згодом заявив, що не відомо, хто голосував за ці закони і чи справді парламент підтримав ці закони. "Мені дуже соромно за цей парламент", - сказав Шевченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram