ГоловнаПолітика

Полонений бойовик визнав, що "Боїнг" збили терористи ДНР

Оприлюднено відео допиту

Полонений бойовик визнав, що "Боїнг" збили терористи ДНР
Фото: EPA/UPG

Батальйон "Дніпро-1" взяв у полон бойовика, який під час допиту підтвердив, що 17 липня пасажирський лайнер було збито терористами з комплексу "Бук", який завезли з Російської Федерації.

Відео допиту оприлюднила прес-служба батальйону "Дніпро-1".

Терорист здався після тривалого бою під час операції зі знешкодження групи "ДНР" "Оплот спецназ" 18 липня в околицях Маріуполя. Ще чотирьох бойовиків було ліквідовано під час перестрілки.

На допиті полонений розповів, що він коригував обстріл блокпостів. Так, бойовики прокладали собі дорогу в Маріуполь, щоб завдати удару по місту, а також розчищали дорогу до російського кордону, щоби безперешкодно приймати зброю з боку РФ. Зокрема, ця група з ручних гранатометів і мінометів розстріляла пост радіолокації, який стежив за пересуванням суден в Азовському морі. Таким чином, бойовики відкрили собі прохід морем на українсько-російському кордоні в прибережній зоні. У разі вдалого прориву бойовиків з Донецька могло бути завдано удару по Маріуполю з подальшим виходом армії бойовиків у Запорізьку область.

Від діяльності групи за весь період загалом загинуло близько 50 українських силовиків.

Під час допиту отримано цінну інформацію про постачання зброї бойовикам і причетність до цього високопоставлених донецьких чиновників. Полонений бойовик обмовився про наявність у терористів важкої військової техніки російського виробництва, яка вже є на території України.

У тому числі - комплексу "Бук", яким і було збито пасажирський літак малайзійських авіаліній "Боїнг-747" над ділянкою території Донецької області, яку контролюють російські найманці-терористи. Полонений бойовик розповів: "З приводу збитого літака я можу точно підтвердити, що постріл робився з боку "ДНР" саме "Буком", тому що в "ДНР" є ці "Буки".

Він заявив, що зброю постачають з боку Російської Федерації, а в телефонній розмові один із лідерів "ДНР" підтвердив йому, що за станом на 15-16 липня у бойовиків були на озброєнні два російських комплекси "Бук".

Полоненого бойовика передали співробітникам СБУ для подальшого розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram