ГоловнаПолітика

Турчинов давав наказ стріляти в Криму, але військові його не послухали

Кримські контрактники не були готові навіть робити вигляд, що захищаються

Турчинов давав наказ стріляти в Криму, але військові його не послухали
Фото: Макс Левин

Спікер Олександр Турчинов заявив, що давав наказ військовим застосувати зброю в Криму, але його не послухали.

Про це він розповів в інтерв'ю LB.ua.

"Після загибелі нашого військовослужбовця я прямо віддав наказ застосувати зброю. Керівництво Міноборони попросило продублювати його в письмовому вигляді. І я підписав цей наказ. Чому вони не стріляли? Командири військових частин не те, щоб боялися, ні, але були занепокоєні тим, що в разі застосування зброї їх потім зроблять "крайніми"... Врахуйте, що всіх їх оточував противник, який перевершував за чисельністю, тому командири мусили віддавати наказ на застосування зброї тільки в крайньому разі, коли була реальна загроза життю особового складу", - сказав Турчинов.

"І ще момент. Наші частини в Криму, на 80% комплектувалися контрактниками з місцевих. Це були кримчани, які самі жили на півострові, їх сім'ї там перебували. Для них це була звичайна робота. І ось настав момент, коли вони - зі зброєю в руках - мали захищати Україну. Були ті, хто відразу перейшов на бік окупантів, або склав зброю у першій небезпечній ситуації. Але були й ті, хто вистояв. Так чи інакше, за фактом більшість кримських контрактників залишилися в Криму", - додав він.

Турчинов пояснив, що говорити тоді про це не міг, і йому залишалося лише повторювати, як мантру, слова про високий бойовий дух нашої армії: "Не можна було, в тих обставинах, інакше".

Він додав, що багато кримських командирів просили дати наказ на виведення військ з території півострова. "Командири пояснювали: у нас більше ніж половина бійців - місцеві, вони не готові воювати... Не готові не те, що захищати частини, але навіть робити вигляд, що захищають", - сказав Турчинов.

"Але були й офіцери-герої, справжні герої – Мамчур, Воронченко, Гайдук та інші готові стояти до кінця. При цьому, вони теж розуміли, що їх сім'ї - у Криму і, в разі загострення ситуації, їх близькі можуть опинитися в заручниках", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram