ГоловнаПолітика

У ЦВК пояснили, як кримчанам проголосувати на виборах президента

Для цього доведеться щонайменше двічі з'їздити в населений пункт, де планується проголосувати

У ЦВК пояснили, як кримчанам проголосувати на виборах президента
Фото: Макс Левин

У законі про статус тимчасово окупованих територій є механізм для голосування кримчан на позачергових виборах президента України.

Про це розповів голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський в інтерв'ю LB.ua.

Це механізм тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

"Наприклад, людина фактично живе в Києві, але зареєстрованf у Черкасах. Є вибір: звернутися до органу ведення реєстру або в Києві, або в Черкасах із заявою про зміну місця голосування, обгрунтовуючи його наявністю постійного місця роботи, наймом житла, необхідністю догляду за родичами і т.п. і докладаючи відповідні підтверджуючі документи, - розповідає голова ЦВК. - на підставі такої заяви орган ведення реєстру приймає рішення про включення виборця до списку на тій виборчій дільниці, до якої належить зручна для нього виборча адреса. Одночасно - про виключення його зі списку на його "рідній" дільниці. Але це - тільки для одного дня голосування, тільки на один раз".

Для жителів Криму цей механізм спрощений - їм не потрібно подавати документи , що обгрунтовують необхідність зміни місця голосування. Достатньою підставою буде наявність паспорта з кримською пропискою.

Втім, це означає, що жителю Крима, бажаючому проголосувати на президентських виборах 25 травня, потрібно буде виїхати до населеного пункту, де він хоче голосувати, пред'явити там паспорт та подати заяву в орган, що веде реєстр виборців. Заяву, як запевняє Охендовський, буде розглянуто в найкоротший термін. Подати таку заяву необхідно не пізніше, ніж за п'ять днів до голосування. Тобто, до 19 травня включно.

Наступним кроком буде поїхати на вказану дільницю і проголосувати. Для голосування у другому турі виборів, якщо такий буде, йому потрібно буде повторити ту ж процедуру.

За словами голови ЦВК, станом на 6 травня подібні заяви подало 593 осіб, половина з яких побажала голосувати в Миколаївській області. Всього ЦВК очікує кілька тисяч таких заяв про зміну місця голосування.

Детальну інформацію про механізм зміни місця голосування виклали на офіційному сайті Центрвиборчкому. Нагадаємо, 25 травня в Україні відбудуться позачергові вибори президента України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram