ГоловнаПолітика

Добкін сказав, коли почне говорити українською мовою

Мова була серед п'яти головних проблем, через які Україна втратила Крим, вважає кандидат у президенти

Добкін сказав, коли почне говорити українською мовою
Фото: Макс Левин

Російська мова має стати другою державною, тому що у значної частини населення України вона асоціюється з особистою свободою.

Про це на прес-конференції в Харкові заявив кандидат у президенти України від Партії регіонів Михайло Добкін. Він зазначив, що такий крок зніме напруження в суспільстві, повідомляє УНІАН.

"Сьогодні саме життя показало, що російська мова вже переросла статус регіональної. Для багатьох людей значимість російської мови сьогодні - щось, що пов'язано з особистою свободою. Тому російська мова має отримати статус другої державної і бути закріпленою в Конституції. Це абсолютний крок на об'єднання нашої країни, на зняття напруженості", - сказав Добкін.

На його думку, "російська мова була серед п'яти головних проблем, через які ми втратили Крим".

Добкін зазначив, що зараз він розмовляє російською мовою. При цьому він додав, що якщо статус російської мови буде закріплено в Конституції України, то він розмовлятиме і українською, і російською мовами залежно від ситуації.

"Зважаючи на те, що тривалий час, завдяки "пану" Ющенкові, на той момент президенту України, відбувалася насильницька українізація південного сходу країни, я на знак протесту проти таких рішень і дій перейшов виключно на російську мову. Зараз я вам можу сказати, як тільки російська мова стане другою державною і її права будуть закріплені в Конституції, я буду залежно від ситуації розмовляти українською або російською мовами. Сьогодні для підтримки російської мови, російськомовного населення я буду спілкуватися російською мовою", - сказав він.

Кандидат у президенти також висловив упевненість, що, на його думку, в рамках децентралізації влади, до компетенції регіонів повинні перейти питання як бюджетної, так гуманітарної політики.

"Самостійна гуманітарна політика дозволить нам на місцях приймати рішення територіальними громадами, які пам'ятники будувати, які місцеві визначні пам'ятки ремонтувати, які архітектурні ансамблі залишати, які, на думку людей, можна і прибрати... Тому примирити наших людей можна тільки якщо віддати ініціативу прийняття рішень у сфері гуманітарної політики на місця", - додав Добкін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram