ГоловнаПолітика

Москва порушує зобов'язання і не повідомляє Київ про затриманих українців

Офіційної інформації про 25 міфічних терористів МЗС досі не отримало

Москва порушує зобов'язання і не повідомляє Київ про затриманих українців
Фото: Макс Левин

МЗС України констатує, що Росія не надає офіційну інформацію щодо затримання громадян України за підозрою в підготовці диверсій.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства.

МЗС України двічі - 3 і 7 квітня - направляло ноти з проханням надати офіційну інформацію, відповідно до ст. 13 Консульської конвенції між Україною і РФ, щодо підтвердження/спростування фактів затримання і місцезнаходження 25 українських громадян, які підозрюються в підготовці до вчинення диверсійних актів.

Крім того, 3 квітня до МЗС надійшла інформація про затримання 19 березня в Казані органами міграційної служби РФ 6 громадян України за підозрою в незаконній підприємницькій діяльності.

"За наявними даними, зазначених громадян без пояснення причин продовжували утримувати в спецприймальнику ФМС РФ. Генеральним консульством України в Нижньому Новгороді (в зону відповідальності якого входить Казань) на адресу російської сторони 05.04.2014 р. була направлена нота з вимогою надати інформацію щодо підстав затримання і продовження утримання в місцях обмеження свободи згаданих українців", - повідомляє МЗС України.

Станом на сьогодні, незважаючи на вжиті заходи, отримати офіційну інформацію від російської сторони щодо фактів затримання вказаних громадян України не вдалося.

"Такі дії російських компетентних органів і зовнішньополітичного відомства РФ ми розцінюємо як свідоме порушення російською стороною взятих на себе міжнародно-правових зобов'язань, зокрема положень Консульської конвенції між Україною і Російською Федерацією", - підсумували в МЗС.

Нагадаємо, 9 квітня Управління ФСБ РФ по Ростовській області повідомило про виселення трьох громадян України, нібито активістів "Правого сектору" Кривошеєва Віталія Сергійовича, Головка Артема Сергійовича і Пилипенка Кирила Олеговича, затриманих в Росії на території Ростовської області та Калмикії.

4 квітня ФСБ повідомила про затримання 25 українців за підозрою у підготовці терактів на території Росії. Всі підозрювані були виявлені та затримані "до моменту вчинення ними протиправних діянь на шкоду безпеці РФ", уточнили у відомстві. Російським ТБ були показані кадри з трьома затриманими.

Родичі та друзі Артема Гордієнка, Віталія Кривошеєва та Кирила Пилипенка повідомили, що чоловіки поїхали до Росії на заробітки - виготовляти шкільні фотоальбоми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram