ГоловнаПолітика

Екс-суддя міжнародного трибуналу вжахнувся від масштабу порушень прав людини в Україні

Створено комісію для документування "злочинної практики влади"

Екс-суддя міжнародного трибуналу вжахнувся від масштабу порушень прав людини в Україні

Під час подій кінця 2013 - початку 2014-го відбувалися наймасштабніші порушення прав людини за час незалежності України і навіть останніх років СРСР.

Як повідомляє УНІАН, про це під час прес -конференції заявив суддя міжнародного трибуналу з питань колишньої Югославії в період з 2002-го по 2005 рік Володимир Василенко, який також представляв Україну в комісії та Раді ООН з прав людини протягом 10 років.

"Під час подій кінця минулого року - початку нинішнього року на території України були здійснені такі масштабні і тяжкі злочини проти прав людини, яких не знала сучасна історія незалежної України", - сказав він.

"Навіть тоді, коли був Радянський Союз і все суспільство перебувало під жорсткою опікою КДБ, з 1989 року до відновлення незалежності України відбувалися масові демонстрації і протести, але тоді комуністичний режим не застосовував таких жорстких і нелюдських методів проти громадян України і не порушував так права людини", - додав Василенко.

Окрім цього, Василенко зазначив, що протестний рух в Україні під час останніх подій розгортався відповідно до Конституції України та міжнародних стандартів, тому вирішено створити Комісію з розслідування порушень прав людини для "документування та узагальнення тієї злочинної практики влади, через яку відбувалися в Україні масові порушення прав людини".

Також він зазначив, що комісія відслідковуватиме дії влади, якою б влада не була, і головною метою комісії є створення такої правової інфраструктури, яка дозволяла б максимально уникати порушення прав людини в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram