ГоловнаПолітика

Сенат США ухвалив резолюцію щодо України

Сенатори закликають Держдеп відмовляти у видачі віз переслідувачам Тимошенко.

Сенат США ухвалив резолюцію щодо України

Сенат США ухвалив резолюцію про звільнення Юлії Тимошенко та санкції проти осіб, які причетні до її ув'язнення.

Про це повідомляє офіційний сайт Сенату. У ніч із п'ятниці проти суботи (за київським часом) Сенат США ухвалив "резолюцію щодо України". Документ визнає Юлію Тимошенко політичним в'язнем, вимагає її негайного звільнення, а також застосування санкцій до всіх, винуватих у здійсненні політичних переслідувань в Україні.

Офіційний текст документа доступний на сайті Сенату, а також на сайті одного з авторів резолюції, сенатора Джеймса Інгофа.

"Сенат США засуджує дії адміністрації Віктора Януковича, спрямовані на політично вмотивоване утримання під вартою екс-прем'єра Юлії Тимошенко", - йдеться в тексті резолюції.

Як повідомлялося раніше, напередодні документ схвалили на засіданні міжнародного комітету Сенату і рекомендували до прийняття. "Сенат закликає негайно звільнити з-під варти Юлію Тимошенко та всіх політичних засуджених", - наголошено в документі. Відповідно до нього, Сенат закликає Держдеп "блокувати видачу віз особам, які відповідають за взяття під варту і неприйнятне поводження з Тимошенко і більш ніж дюжиною політичних лідерів, пов'язаних із Помаранчевою революцією".

Закликає також Держдеп і ОБСЄ "для звільнення Юлії Тимошенко здійснювати загальний багатосторонній дипломатичний тиск на президента Януковича".

Раніше цю інформацію - за допомогою своїх сторінок у Facebook - поширили також народні депутати від БЮТ Сергій Власенко й Остап Семерак.

На наступний тиждень заплановано офіційний візит Президента Януковича у США, "передова група" делегації - відповідальні за підготовку візиту - вже вилетіла в Нью-Йорк, де раніше анонсували промову Віктора Януковича на засіданні Генасамблеї ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram