ГоловнаПолітика

Російську мову визнано регіональною мовою в "Південно-Східній Автономії"

Через вісім років в Україні знову заговорили про з'їзд 2004 року в Сєвєродонецьку.

З моменту ухвалення закону про мови, російська мова отримала статус регіональної вже у восьми областях України та місті Севастополі.

Через тиждень після підписання 8 серпня цього закону Президентом України Віктором Януковичем, за надання російській мові особливого статусу проголосувала Одеська міськрада, через два дні до неї приєдналася і обласна.

Протягом місяця російська стала регіональною вже в дев'яти областях - Одеській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Херсонській, Харківській, Миколаївській, Дніпропетровській та в місті Севастополі.

У Партії регіонів таку тенденцію називають позитивною і кажуть, що дали людям те, чого вони хотіли - законне право говорити "рідною" мовою, маючи на увазі при цьому виключно російську.

Водночас у суспільстві дедалі частіше з'являються розмови про розкол України за мовним принципом, схожим на анонсований 2004 року в Сєвєродонецьку, якщо загроза появи нового Майдану за результатами виборів стане реальністю.

Причин говорити про розкол України через мову немає. Її розкололи два уроди - Ківалов і Колесніченко

— Ірина Фаріон, депутат від ВО "Свобода"

Про таку загрозу неодноразово заявляли і представники опозиційних сил. Буквально сьогодні депутат від БЮТ Андрій Шкіль назвав закон про мови "запасним майданчиком для влади, якщо вона програє (на виборах - ред.) все, що може".

Нагадаємо, 2004 року в місті Сєвєродонецьку Луганської області в розпал політичної кризи в країні, викликаної помаранчевою революцією, відбувся з'їзд депутатів різних рівнів, переважно представників Партії регіонів. Делегатами з'їзду було ухвалено рішення про відділення південно-східної частини України в Південно-Східну Українську Автономну республіку зі столицею в Харкові.

Для цього в Луганській і Донецькій областях було ухвалено рішення провести референдум щодо питання набуття ними статусу самостійних республік у складі федерації.

Однак цей план реалізовано не було через ухвалене рішення керівництвом з'їзду шукати компроміс з лідерами помаранчевих сил.

Пізніше, вже 2005-го, події сєвєродонецького з'їзду стали предметом для розглядів правоохоронних органів.

Якщо позначити на карті України області, які сьогодні надали російській мові статус регіональної, видно, що вони складають територію анонсованої Південно-Східної Української Автономної республіки, яка так і не утворилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram