ГоловнаПолітика

Інтернет-видання хочуть самі себе регулювати

Менеджери інтернет-ЗМІ сіли за стіл переговорів.

Інтернет-видання хочуть самі себе регулювати
Фото: studnovosti.ru

Сьогодні представники провідних інтернет-видань України (деякі з них мають і паперові версії) провели переговори про саморегулювання ринку. На зустрічі в Києві зібралися близько 20-ти осіб, у тому числі представники ІА "Інтерфакс-Україна", "Комерсант-Україна", "Коментарі", LB.ua, "Комсомольська правда в Україні", "Телекритика", організації "Інститут масової інформації" та ін.

"Результатом наших зустрічей можуть бути правила, за якими почне працювати весь ринок Інтернет-ЗМІ. Якщо провідні видання домовляться, то інші їх також підтримають", - заявила Олена Громницька, керівник Українського інституту розвитку медіа та один з організаторів зустрічі.

"Навіть якщо ми виробимо спільні правила, влада може з ними не погодитися. Україні необхідний закон про саморегулювання", - додала Вікторія Сюмар, голова "Інституту масової інформації".

Олександр Мартиненко, генеральний директор "Інтерфакс-Україна", висловив сумнів у тому, що такий закон можна ухвалити найближчі 20 років. "Навряд чи в Україні це можливо найближчі 20 років. Ні влада, ні опозиція не готова передати громадянам фактично право на створення власних законів", - сказав Мартиненко.

Проте в Цивільному кодексі України є стаття № 7 "Звичай". Відповідно до неї, цивільні відносини можуть регулюватися звичаєм (усталеними правилами поведінки в окремих сферах цивільних відносин). Причому звичай може бути зафіксовано в документах. Якщо домовленості між інтернет-видавцями стануть усталеними правилами поведінки, то буде можливе застосування ст.7 ЦКУ у вирішенні суперечок між учасниками ринку. При цьому звичай не повинен суперечити закону.

Зустріч організувала Українська асоціація видавців періодичної преси (керівник - Олексій Погорєлов) та Український інститут розвитку медіа (Олена Громницька).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram