ГоловнаЕкономікаБізнес

Без зміни законодавства інвестори на енергоринок не прийдуть, - Білоус

"Проблему дуже чітко описали представники італійської Enel".

Без зміни законодавства інвестори на енергоринок не прийдуть, - Білоус

Виставлені на приватизацію об'єкти енергетики цікавлять інвесторів, але не можуть бути продані без змін у регуляторному полі. Про це в інтерв'ю УНІАН заявив голова Фонду держмайна України Ігор Білоус.

Коментуючи плани приватизації в енергетиці на 2017 рік, голова відомства повідомив, що для "Центренерго" вже запущено процедуру відбору радника. Пройшли переговори з Morgan Stanley, Merrill Lynch, UBS, Citibank, міжнародні банки демонструють зацікавленість.

Продаж шести обленерго відкладається з минулого року через затримку змін законодавства. "Обленерго не продали торік, оскільки є компроміс з усіх сторін: від міжнародних організацій, від МВФ, від уряду, від президента - що ми повинні продавати об'єкти енергетики вже в новому регуляторному полі", - сказав Ігор Білоус.

Голова ФДМУ нагадав, що НКРЕКУ повинна прийняти стимулювальний RAB-тариф, а Верховна Рада - схвалити в другому читанні законопроект про ринок електроенергії. "Ми сподівалися, що тариф затвердять "під ялинку", але цього не сталося. Оскільки його можна змінювати поквартально, отже, ми чекаємо січень, лютий, березень", - розповів Ігор Білоус.

"Проблему регуляторного поля дуже чітко описали представники однієї з найпотужніших у світі енергетичних компаній - італійської Enel. Вони сказали, що за нинішньої ситуації в приватизацію не підуть, тому що ризики дуже великі. В Enel підкреслили, що спочатку Україна повинна прийняти законодавство, а потім вони зайдуть у країну і куплять активи", - пояснив голова Фонду держмайна.

Він також повідомив, що за час очікування змін законодавства минув термін оцінки обленерго. "Витрачати гроші на оцінку без розуміння, коли буде RAB-тариф, немає сенсу", - уточнив Ігор Білоус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram