ГоловнаЕкономікаБізнес

"Запоріжсталь" відзвітувала про виконання заходів у рамках екологічного меморандуму

За п'ять років комбінат вклав в екологічну модернізацію 5,6 млрд грн.

"Запоріжсталь" відзвітувала про виконання заходів у рамках екологічного меморандуму
Фото: www.life.zp.ua

У Запорізькій міській раді пройшла відкрита нарада за підсумками виконання меморандуму, підписаного 9 червня 2016 року, між міською владою та промисловими підприємствами м. Запоріжжя про проведення заходів, спрямованих на поліпшення екологічної ситуації в регіоні.

Як зазначив начальник управління екології міськради Гліб Золотарьов, за три місяці з 15 заходів уже виконано вісім. У результаті промислові підприємства скоротили обсяг викидів на 770 тонн на рік.

Своєю чергою промисловці відзвітували про виконання заходів у рамках меморандуму. Першим із доповіддю про виконання екологічної модернізації виробництва виступив генеральний директор "Запоріжсталі" Ростислав Шурма. Він повідомив, що з 2012-го по 2016 рік комбінат вклав в екологічну модернізацію виробництва 5,6 млрд грн, що дозволило скоротити викиди в атмосферу на 28%. При цьому, за словами генерального директора "Запоріжсталі", найважливішим інвестиційним проектом для комбінату залишається будівництво киснево-конвертерного цеху, яке дозволить відмовитися від застарілого мартенівського виробництва.

Для реалізації цього проекту "Запоріжсталі" необхідно залучити іноземного інвестора. Загальна сума необхідних інвестицій у проект - понад 1,3 млрд доларів. При цьому Ростислав Шурма зазначив, що всі кошти, які комбінат заробляв із 2012 року, реінвестували в екологічну модернізацію виробництва. Наразі "Запоріжсталь" веде підготовчі роботи до будівництва киснево-конвертерного цеху, інвестувавши в проект більш ніж 300 млн грн. За словами генерального директора, для подальшої реалізації проекту будівництва киснево-конвертерного цеху необхідне залучення кредитних коштів. Будівництво конвертерного цеху дозволить комбінату повністю відмовитися від застарілого мартенівського виробництва й істотно знизити техногенне навантаження на навколишнє середовище - очікуване скорочення викидів в атмосферу становитиме на рівні 25% від загальних викидів комбінату.

Крім того, Ростислав Шурма докладно зупинився на екологічній модернізації аглофабрики, яку комбінат завершує в 2016 році. Ростислав Шурма повідомив, що параметри роботи кожної газоочистки необхідно об'єднати в єдину автоматизовану систему управління виробництвом, яка дозволить у режимі онлайн контролювати роботу газоочисного устаткування: "Тільки-но ми закінчимо проект аглофабрики і вся система автоматичного управління виробництвом буде замкнута в єдиний цикл, ми всі ці параметри зможемо вивести в громадський доступ".

За підсумками наради міський голова Запоріжжя Володимир Буряк доручив створити робочу групу при міськраді, до складу якої увійдуть і фахівці-екологи, і представники громадськості. Після чого мер запропонував громадськості переміститися із залу засідань на промислові майданчики заводів - щоб особисто переконатися в тому, як іде виконання заходів. Ініціативу градоначальника підтримав Ростислав Шурма, який запропонував відвідати "Запоріжсталь".

Однак представники громадськості від відвідування комбінату відмовилися, запевнивши присутніх, що дані про виконання комбінатом узятих на нього екологічних зобов'язань достовірні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram