ГоловнаКультура

Світлова інсталяція замінила Леніна на постаменті в центрі Києва

"Нескінченне святкування" іранського художника триватиме до 21 листопада.

Увечері в понеділок у Києві презентували тимчасову інсталяцію іранського художника Махмуда Бакші "Нескінченне святкування" на місці колишнього пам'ятника Леніну на бульварі Тараса Шевченка в Києві.

Інсталяція "Нескінченне святкування" Махмуда Бакші є іронічним коментарем стороннього спостерігача до історичного моменту, в якому зараз перебуває Україна. Художник розробив цей проект як спробу візуально сформулювати історичний вибір, зроблений українцями, коли вони прибрали пам'ятник Леніну зі свого місця.

Для інсталяції Махмуд Бакші вибрав три кольори світлофора, щоб за допомогою червоного продемонструвати неможливість повернутися до минулого. Зелений і жовтий, своєю чергою, демонструють можливі напрямки руху вперед.

Інсталяція триватиме до 21 листопада.

Захід проводиться за сприяння Міжнародного благодійного фонду "Ізоляція. Платформа культурних ініціатив" в рамках  проекту "Суспільний договір", який стартував у червні 2016 року. У липні постамент став частиною арт-інсталяції художниці з Мексики Синтії Гутьэрес. До нього приставили драбину, і охочі могли забратися на місце, де стояв Ленін.

Загалом в рамках проекту "Суспільний договір" заплановано арт-проекти 11 діячів мистецтва з 10 країн світу.

Пам'ятник Леніну в Києві знесли в грудні 2013 року під час Євромайдану. Відтоді там стоїть порожній постамент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram