ГоловнаБлогиБлог Віктора Матчука

Європейці хочуть наш ліс? Хай самі приїжджають

Більше тижня вже пройшло з того часу, як президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Глава Української держави Петро Порошенко пообіцяв йому відмінити мораторій на вивіз лісу-кругляку за кордон. Президент України весь цей час мовчить. Жодної заяви, яка б спростувала або пояснила слова Юнкера, не зроблено. Таким чином, не залишається сумніву, що таке мовчання справді означає намір скасувати мораторій на експорт необробленої деревини.

Фото: http://gk-press.if.ua/

Насправді уже не дивує, що Петро Порошенко міг дати таку обіцянку. При тому, що скасувати мораторій може лише Верховна Рада. У середу, 30 листопада, профільний парламентський комітет з питань промислової політики та підприємництва висловився однозначно – він скасування мораторію не підтримує.

Відповідно до регламенту, законопроекти у Раді можна проводити і без погодження комітету. Але навіть якщо так, то Президент і уряд все одно зіткнуться з величезним опором і в парламенті, і в суспільстві.

Аргументи, які за цей час були озвучені деякими дрібними урядовцями на захист зняття мораторію, виглядають дуже слабкими. Президенту, прем’єру доведеться добре подумати, як пояснити депутатам і суспільству свої наміри вивозити український ліс за кордон.

Наразі основна більш-менш зрозуміла аргументація – це кредит від Євросоюзу на суму 600 мільйонів євро в обмін на відміну мораторію. Але відверто кажучи, мені не хочеться вірити в те, що Президент нашої держави готовий віддати українські ліси в обмін на цю суму. Тим більше, якщо йдеться про кредит, який ще й повертати треба.

Мораторій на вивезення необробленої деревини діє в Україні з листопада 2015 року. І вже показав свою ефективність. За дев’ять місяців цього року податкові надходження до бюджету від деревообробної промисловості зросли на 2 мільярди гривень (дані Державної фіскальної служби). Це, звісно, не 600 мільйонів євро. Але це лише початок. І це не позичені гроші, які українцям потім доведеться віддавати.

Здоровий глузд говорить, що заборона експорту лісу іде на користь Україні по кількох важливих моментах:

1. Український бізнес отримує стимул, щоб виробляти продукцію з доданою вартістю і відповідно більше заробляти.

2. Українці отримують додаткові робочі місця.

3. Бюджет отримує додаткові надходження.

4. Держава більш раціонально використовує свої природні багатства. Адже не буде необхідності вирізати стільки сировини.

5. Деревообробна галузь отримує велику перспективу для того, щоб стати вагомим сегментом української економіки. Якщо українським деревообробникам дати нормальний стимул, то вже за кілька років вони самі можуть виробити продукції на 600 мільйонів євро.

Ці п’ять пунктів – насправді лише невелика частина позитивних моментів від запровадження мораторію на вивезення українського лісу. Навіть якщо дуже сильно хотіти знайти якісь негативи від такої заборони, то їх реально важко придумати.

Тому як влада збирається переконувати Верховну Раду скасувати мораторій – для мене поки що загадка.

Так, іноді можна закрити очі на якісь економічні аргументи і економічну доцільність. Якщо є доцільність політична. Але і політична доцільність взагалі незрозуміла. Принаймні Президент нам її не пояснив. А будь-які натяки на прив’язку до скасування візового режиму з ЄС не витримують ніякої критики.

Як не крути, а Україна в цій ситуації виглядає абсолютною «дешевкою». В кінці кінців, ми навчимося поважати самі себе, щоб і інші нас поважали? Євросоюз хоче задешево наш ліс? Просимо дуже. Приїжджайте сюди, завозьте своє устаткування, платіть тут податки, наймайте людей – і вперед до роботи! Цього ж вам ніхто не забороняє.

А українські депутати ні в якому разі не повинні вмикати задню передачу. Не можна скасовувати мораторій на вивезення лісу-кругляку і крапка. Інакше ми справді станемо для ЄС дешевим сировинним придатком. Бо самі це дозволимо.

Віктор Матчук Віктор Матчук , Народний депутат України VI скликання (2010-2012 рр.)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram