ГоловнаБлогиБлог Вадима Гордіна

Донька України

48 мільйонів українців з болем стежать за долею та станом здоров’я Оксани Макар. Вся країна перетворилась на одну родину, в яку прийшло горе. Оксана, після відомих подій стала донькою України. У суспільстві разом з цим почалась відповідальна дискусія: хто може і має право судити її ґвалтівників.

Фото: obozrevatel.com

Тисячі людей категорично стверджують, що справедливий вирок може дати тільки суд «людей», і лише одиниці довіряють суду, заснованому та керованому державою. Ця трагедія відкрила небезпечну тему – беззахисність простих людей та недовіру до правоохоронних органів і суду.

Інший аспект: поведінка політиків. Наприклад, губернатор Миколаївської області, навіть, спробував частково перекласти відповідальність за злочин на матір потерпілої. Мер міста Миколаєва у своєму виступі запевнив, що окремі посадові особи правоохоронних органів області будуть покарані за те, що відпустили зловмисників, але це все відбулось лише через кілька діб після скоєння злочину. Я вбачаю в цьому тільки пошук політичної доцільності і аж ніяк не забезпечення законності. Усім треба розуміти: подібні трагедії можуть і будуть приводити до самосуду.

Очевидним стало те, що в українському суспільстві визрів запит не просто на справедливість, а на покарання. В цьому не буде вини людей, винними є виключно політики, які перетворили правоохоронну систему і суди на банальні вуличні базари для торгівлі долями людей. Молю Бога за дві речі: збереження життя Оксани та видужання України від насильства. Звертаюсь до перших осіб держави з вимогою почати цілу революцію у питаннях права, законності, справедливості. Але тут же ловлю себе на думці: а хто такі ці перші особи держави? Це батьки тих мажорів, які вважають себе обраними і вчиняють злочини заради розваг, не боячись бути покараними. Змусити їх боятися за наслідки своїх вчинків зможемо тепер лише ми, громадяни.

Опитування
Считаете ли вы допустимым самосуд?
Вадим Гордін Вадим Гордін , Голова ГР "Громада самозахисту м.Києва"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram