ГоловнаБлогиБлог Руслана Демчака

Компроміс на компроміс

Зараз, коли пройшло вже більше двох місяців від набрання чинності нового податкового законодавства також стає зрозуміло: механізм податкового компромісу не виправдав покладені на нього надії із-за деяких прорахунків законотворця.

Фото: dumskaya.net

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Верховна Рада України прийняла проект закону №1071-Д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо застосування податкового компромісу», який передбачає добровільну сплату неузгоджених податкових зобов’язань платниками податку на прибуток та ПДВ (що виникли до 1 квітня 2014 року) в розмірі 5%. Загальний термін можливості прийняття рішення про застосування процедури податкового компромісу становив 90 календарних днів.

На початок березня намір скористатися процедурою податкового компромісу підтвердили 1067 платників. З них скористалися «компромісом» лише 445 суб'єктів господарювання.

Є дві основних причини неефективності податкового компромісу. По-перше, це страх бізнесменів використовувати компроміс, щоб його не притягнули до кримінальної відповідальності.

По-друге, значна кількість «податкових актів Януковича» була виписана у 2011-2012 роках. Відповідно, підприємці їх оскаржували в судах, а враховуючи, що українські суди – «самі справедливі суди в світі», підприємці програли другу судову інстанцію, і рішення набрали законної сили, тобто податкові зобов’язання стали узгодженими.

Щоб усунути ці прогалини в Податковому кодексі, групою депутатів було внесено та зареєстровано у Верховній Раді проект закону №2593 від 07.04.2015 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення порядку застосування податкового компромісу».

Перше – пропонується внести норму, яка передбачає «презумпцію невинуватості» платника податків та його контрагентів.

Друге – ввести норму, яка поширює процедуру податкового компромісу і на узгоджені суми податкових зобов’язань.

Третє – подовжити дату поки планувалось до 01.06.15, але мабуть цей термін буде ще раз подовжений до 01.08.15.

Руслан Демчак Руслан Демчак , Народний депутат України, заступник голови комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram