ПДМШ і «Справедливість» вимагають надати українське громадянство Ользі Сімоновій

Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова та Рух «Справедливість» вимагають якнайшвидше надати українське громадянство парамедику ПДМШ, росіянці Ользі Сімоновій. Про це керівник ПДМШ Геннадій Друзенко та лідер Руху Валентин Наливайченко заявили на спільній прес-конференції, організованій сьогодні в Інституті Горшеніна.

Вони нагадали, що Президент України Петро Порошенко не звернув уваги навіть те, що росіянка Ольга Сімонова протягом трьох останніх років брала участь в ініціативах шпиталю на Донбасі, підписала контракт із ЗСУ і зараз несе службу в районах проведення АТО.

Фото: Надано автором

«У липні медики-добровольці ПДМШ, відзначені державними нагородами, публічно звернулися до Президента України з проханням надати Ользі українське громадянство, – розповів Геннадій Друзенко. – Очільниця МОЗ Уляна Супрун ще у серпні підписала офіційне клопотання до глави держави прийняти Ольгу в громадянство України. Ольга зібрала всі необхідні документи, включно з довідкою про несудимість, яку видають компетентні органи РФ. Інтерпол, СБУ та Держприкордонслужба підтвердили, що не бачать перешкод для надання Ользі українського громадянства. І тільки в січні поточного року весь пакет документів потрапив на Банкову, звідки його швидко повернули до Державної міграційної служби без розгляду по суті».

За словами Друзенка, Адміністрація Президента аргументує відмову тим, що нібито подання не відповідає формі 21, а висновок СБУ містить неточну інформацію про персональні дані особи. «Скільки я не звіряв спеллінг (побуквенне написання) прізвища, імені й по батькові Ольги і дату її народження з тим, що написано у висновку СБУ, так і не зміг знайти жодної розбіжності», – зазначив керівник ПДМШ. – Подання ми переписали, буквально скопіювавши з форми 21 усі слова та розділові знаки, бо, вочевидь, на Банковій зміст документів (як і доля людей) нічого не важать в порівнянні з дослівним відтворенням форм, затверджених не законом і навіть не постановою Кабміну, а рядовим наказом МВС».

«Приємно, – додав Друзенко, – що нашу ініціативу підтримала омбудсвумен Валерія Лутковська, яка сьогодні оприлюднила відкрите звернення до Президента якнайскорше розглянути питання Ольги Сімонової по суті і прийняти її в громадянство України».

У свою чергу, лідер Руху «Справедливість» зауважив, що надати Ользі громадянство вимагало і українське суспільство: відповідна петиція, зареєстрована влітку 2016 року на сайті ГО «Антикорупційний рух», за кілька днів зібрала тисячі підписів та схвальних коментарів у соцмережах.

Однак, владі байдуже, бо вона думає про те, як надати громадянство російським комуністам – друзям президента. Натомість, ставить усілякі перепони для справжніх патріотів нашої країни: «Так відбувається з медиком-волонтером Ольгою Сімоновою – росіянкою без паспорта, яку у будь-який момент можуть вислати до РФ. Так відбувається із сотнями іноземців, для яких Україна стала рідною через власні переконання, а не через перспективу тюремного терміну в країні, громадянином якої вони є. Тому винні у зволіканні надання громадянства тим, хто потом і кров’ю довів свою відданість Україні, мають бути покарані! Адже стаття 9 Закону України «Про громадянство» визначає умови прийняття до громадянства України громадян іноземних держав. Однією з таких умов є безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п'яти років. Водночас частина 3 цієї ж статті містить виключення із зазначеної норми для осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, і осіб, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України. Тобто, ті чиновники, які зволікають у наданні громадянства таким, як пані Ольга, порушують Закон України і мають бути покарані!» – заявив під час прес-конференції Наливайченко.

«Відкрите звернення Уповноваженого з прав людини до Голови Комісії при Президентові України з питань громадянства, Глави Адміністрації Президента України» було опубліковано сьогодні вранці на офіційному сайті українського омбудсмена. Як зазначає у зверненні Валерія Лутковська, «Протягом 2015-2016 років, на жаль, все ще залишається актуальною проблема набуття громадянства України за спрощеною процедурою іноземцями, які надавали та надають сприяння у захисті незалежності держави на Сході України». Омбудсмен також повідомляє, що вона відкрила провадження за зверненням президента ПДМШ «в інтересах громадянки Російської Федерації Сімонової Ольги Сергіївни щодо зволікання з розглядом її заяви про прийняття до громадянства України».

Наприкінці звернення Валерія Лутковська закликала правозахисні організації та активістів приєднатись до нього та підтримати клопотання про надання українського громадянства Сімоновій, «очікуючи ефективні дії з боку Комісії при Президентові України з питань громадянства».

Абсурдність тяганини з наданням громадянства Сімоновій стає особливо очевидною на тлі легкості, з якою був прийнятий в українське громадянство екс-депутат Держдуми Росії Денис Вороненков – колишній російський комуніст, який голосував за анексію Криму.

Вимагаючи скасувати рішення Державної міграційної служби України про надання громадянства Вороненкову, Валентин Наливайченко та Геннадій Друзенко наголосили, що не бачать логіки в діях української влади – заборонити своїх комуністів, щоб потім дати українські паспорти російським. «Це все, що треба знати про так звану декомунізацію», –прокоментували вони цю ситуацію.

«Чи це не апогей цинізму та абсурду? Чи не знущання з боку чинної влади над тими іноземцями, які ризикували життям на столичному Майдані та продовжують боротьбу за Україну зараз на Донбасі? Міграційна служба має скасувати своє рішення про надання нашого громадянства ворожому агенту!» – наголосив Валентин Наливайченко.

Геннадій Друзенко також обурюється тим, що Україна експортує комуністів із Росії, наче їй мало своїх зрадників. «Нам розповідають, що вони одумалися і співпрацюють зі слідством. А ще мають тісні родинні зв’язки, тому громадянство отримують майже автоматично. Але для чого такі «нові українці» нашій державі? Чому найбажаніший паспорт отримують зрадники, які підтримали російську агресію, а не патріоти, які, ризикуючи життям на передовій, доводять свою любов до України і роками не отримують громадянства?» – запитав він.

Нагадаємо, що Вороненков та його дружина отримали українське громадянство на підставі родинних зв’язків в Україні – деякі члени його родини проживають у Херсонській області. Звернення екс-депутата Держдуми РФ не розглядали на Комісії при Президентові України з питань громадянства, оскільки він не звертався за громадянством до президента, а отримав його через Державну міграційну службу України на підставі саме родинних зв’язків.

Довідково: Ольга Симонова у квітні-вересні 2015 року працювала парамедиком евакуаційної бригади ПДМШ ім. Пирогова у населених пунктах Бахмут і Луганське Донецької області, а також Попасна Луганської області. До цього була медиком-волонтером у підрозділі "Північ", батальйоні ПСМОП "Золоті ворота", а у вересні 2015-го – березні 2016 року – волонтером медичної служби полку "Дніпро-1". В Україну з Челябінська вона приїхала наприкінці 2014 року. Має статус учасника бойових дій. Останні місяці захищає територіальну цілісність та суверенітет України у складі Збройних Сил України, з якими підписала контракт восени минулого року.

Відповідно до вимог чинного законодавства, іноземці, зокрема громадяни РФ, можуть перебувати на території України без візи тільки протягом 90 днів. Цей термін уже давно минув. Ользі вдалося отримати дозвіл на тимчасове проживання, який їй кілька разів подовжували. Жодних гарантій, що його ще раз продовжать цього року, немає. Також немає жодних гарантій, що Україна не видасть Ольгу Росії, якщо та оголосить її в розшук. Тому слід зробити все, аби Ольга якнайшвидше отримала український паспорт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram