ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун попросила українське громадянство для російського медика ПДМШ

Ольга Симонова два роки допомагає українським військовим на фронті.

Супрун попросила українське громадянство для російського медика ПДМШ
Ольга Симонова
Фото: Макс Требухов

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун попросила президента Петра Порошенка надати українське громадянство медику Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Пирогова росіянці Ользі Симоновій.

Про це сказав на прес-конференції в Інституті Горшеніна Геннадій Друзенко, співзасновник і керівник ПДМШ ім. Миколи Пирогова.

"Є істотні зрушення у справі Ольги Симонової. Першою ознакою радикальних змін у МОЗ стало те, що подання на президента України, якого ми вимагали від початку квітня - у Квіташвілі, потім у Шафранського, - було зроблено протягом п'яти робочих днів. На сьогодні в Ольги є офіційне подання, підписане Уляною Супрун, з проханням прийняти її в громадянство України як особу, яка має особливі заслуги перед Україною", - сказав він.

Друзенко підкреслив, що 28-річна Симонова провела на фронті вже два роки. Спочатку вона була медиком-волонтером у підрозділі "Північ", батальйону "Золоті ворота". Потім у квітні-вересні 2015 року працювала парамедиком евакуаційної бригади ПДМШ ім. Пирогова в населених пунктах Бахмут і Луганське Донецької області, а також у Попасній Луганської області. У вересні 2015 - березні 2016 була волонтером медичної служби полку "Дніпро-1".

Керівник ПДМШ також повідомив, що Симоновій днями вручили посвідчення учасника бойових дій.

Стаття 9 закону України "Про громадянство" визначає умови прийняття у громадянство України громадян іноземних держав. Однією з таких умов є безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п'яти років. Водночас ч.3 ст.9 вказаного закону містить виняток із зазначеної норми для осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, і осіб, прийняття яких у громадянство України становить державний інтерес для України.

Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Пирогова - волонтерський проект, у рамках якого медики з різних міст України їдуть працювати в зону АТО. Шпиталь розпочав свою роботу в грудні 2014 року в Кураховому. Сьогодні медики допомагають військовим і цивільним у Луганській області безпосередньо біля лінії фронту. Проект об'єднує медиків, які треновані за стандартами тактичної медицини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram