ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Нам потрібно ставити питання перед міжнародною громадою про ядерний тероризм Росії

Щорічна доповідь МАГАТЕ зазнала обструкції з боку путінської Росії. Вперше Москва відмовилась підписати звіт про діяльність міжурядової організації, яка діє в межах ООН і відповідає за розвиток співробітництва в області мирного використання атомної енергії.

Що ж викликало такий демарш Кремля? Виявляється, аж ніяк не неправильні трактування чи дані. І не претензії з боку МАГАТЕ до Росії.

Обурення Москви лежить в зовсім іншій площині – політичній. Путін, бачте, образився, що у звіті ядерні об'єкти Криму віднесені до відповідальності України. Він все ще сподівається, що світ закриє очі на анексію Криму. В цьому випадку єдине, що можна йому порадити – читати на ніч промови канцлера Німеччини Ангели Меркель… У неї немає сумнівів, що по відношенню до Криму Росія здійснила саме анексію.

Звичайно, за умов терористичної окупації Україна не може нести відповідальність за ядерні об’єкти в Криму, про що і заявила МАГАТЕ. Росія ж поставлена перед дилемою – визнати ці об’єкти українськими і дозволити експлуатацію нашому «Енергоатому» або відстоювати позицію російського Криму і тоді брати на себе всю відповідальність за експлуатацію чужих, українських за міжнародним правом, ядерних об’єктів.

Росія перетворює Крим в потенційно небезпечний, зокрема, у ядерному відношенні європейський регіон навіть в питаннях цивільних ядерних технологій, який виводять із під дії ядерної міжнародної спільноти.

І нам потрібно ставити питання перед міжнародною громадою про ядерний тероризм Росії. Саме так – ядерний тероризм.

Росія стає загрозою миру. І світ має це зрозуміти. І загальними зусиллями зупинити цю терористичну загрозу.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram