ГоловнаБлогиБлог Максима Білоусенка

«Свобода» «кришує» паркінг?

Остання сутичка на столичній вулиці Княжий затон 12-Б цілком нагадує схему бандитського кришування партією “Свобода” платної автомобільної стоянки.

Фото: Макс Перепелица

Вже неодноразово зазначалось про новий вид бізнесу — так званий громадський активізм. Суть його полягає в тому, щоб за певну винагороду імітувати обурення народних мас. При цьому розмір винагороди прямо пропорційно залежать від того, наскільки бурно ці “активісти” відстоюватимуть точку зору замовника. Меню подібних акцій різноманітні: починаючи від захисту незаконно встановлених малих архітектурних форм, протестів проти забудовників, закінчуючи штурмами райвідділів міліції. Такі мітинги може замовити будь-хто, у кого наявна певна сума грошей.

У своєму арсеналі громадські організації мають різноманітні засоби: переносні гучномовці та звукові системи, прапори, транспаранти і навіть молодики спортивної натури, готові на все, щоб покласти чималу суму до власної кишені.

Події, які відбувалися на київській вулиці Княжий затон 12-Б, цілком нагадують такий сценарій, але агресором у даному випадку виступала не якась громадська правозахисна організація, а політична партія ВО “Свобода”.

Все розпочалося з того, що Київська міська рада прийняла рішення надати комунальному підприємству “Житлоінвестбуд-УКБ” земельну ділянку для будівництва житлового будинку з прибудованим дитсадком. Частина квартир цієї новобудови передбачалася для впровадження програми доступного житла. Комунальне підприємство отримало ділянку за рахунок земель комунальної власності. Маючи дозвільні документи КП уклало з ТОВ “Еталон-Буд” договір на роботи з підготовки території до будівництва, яке у свою чергу почало відповідні роботи. Працівники платного паркінгу ТОВ “Весилинка” відразу почали перешкоджати і заважати будівельникам.

Варто відзначити, що саме ТОВ “Весилинка” є свого роду фірмою-прокладкою, яка орендуючи місця для паркінгу у “Київтранспарксервісу”, збирає кошти з водіїв, таким чином, заробляє гроші з повітря. У цій ситуації очевидним є факт зацікавленості “Весилинки”, щоб будівельні роботи за адресою Княжий затон 12-Б поки не розпочиналися, а фірма до кінця року ще встигла зібрати з водіїв певну суму грошей. Оскільки договір оренди паркувальних місць у “Весилинки” закінчується на початку 2014 року.

Незважаючи на невеликий конфлікт, підготовчі роботи тривали, і забудовники, маючи дозвіл на тимчасове порушення благоустрою, встигли встановити паркан і почали розчищати територію.

Невдовзі з'явилися громадські активісти - представники ВО “Свобода” на чолі з народним депутатом Ігорем Мірошниченком. Перший конфлікт відбувся 7 листопада. Тоді свободівці зруйнували декілька секцій паркану, погрожуючи, що ніякого будівництва на цьому місці вони не допустять.

Наступного разу активісти навідалися на будмайданчик 14 листопада. За словами очевидців, близько 30 свободівців разом з тим же нардепом почали збирати біля будинків місцевих мешканців і підбурювати їх, аби ті разом з партійними активістами почали нищити паркан. Весь конфлікт тривав біля 30 хвилин. За цей час ВО “Свобода” на чолі з недоторканим встигли повалити 2 секції паркану і відразу зникли. А на місці будівництва залишися мешканці прилеглих будинків, які поспілкувалися з представниками забудовника і розійшлися.

Вам не здається, що у цьому випадку прослідковується чіткий взаємозв'язок у захисті орендаторів паркінгу ТОВ “Весилинки” ВО “Свободою”. Не виключено, що цей інтерес ґрунтується на чималій сумі коштів за акцію подібного роду або ж на певних бізнесових зв'язках свободівців, пов'язаних з “крищуванням” платних паркінгів.

Але невже парламентська націоналістична політична сила так легко розмінюється на сумнівні заробітки і виступає проти будівництва доступного для киян житла та дитячих садків?

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram