Деякі пропозиції по молодіжній політиці в місті Києві

Україна - одна з лідерів у світі по числу самогубств –у нас цей показник - 25 чоловік на 100 тисяч населення. 

Останнім часом все частіше фіксуються випадки самогубств, причина яких – неможливість повернути борги і забезпечити сім'ю. Так, в Дніпропетровській області приватний підприємець через борги перед банком застрілив дружину, собаку, а потім і себе. 34-річний киянин не зміг розрахуватись по автокредиту та викинувся із вікна, залишивши без годувальника дружину та дворічного сина. Таких прикладів не одиниці - їх сотні.

А це саме та категорія людей, які на собі повинні тримати економіку країни, забезпечувати своїми внесками пенсії людям, які вже відпрацювали на благо держави. Хіба ж вони винні, що держава замість того, щоб створити для молоді умови для реалізації їх талантів, для створення повноцінних сімей і проживання їх в нормальних побутових умовах, заганяє їх в кут безнадійності та розчарування. І помогти їм не в змозі ні батьки, ні діди , ні бабусі, які створювали всі національні багатства країни (розподілені сьогодні між собою міліардерами),бо в них теж на руках пенсії в 800-900 гривень в місяць та ощадкнижки, державні облігації, цінні папери, які буцім-то були обмінені на приватизаційні сертифікати, але реальних коштів на покриття боргів їх дітей та онуків отримати нереально. Ці ж позичальники та їх родичі не можуть забрати свої депозитні вклади в різних фінансових установах : банках , кредитних спілках тощо. Зате рідна держава постійно йде назустріч олігархам, які роками не платять податки. Щорічно по законодавчій ініціативі всіх без винятку президентів країни українським міліардерам списуються гігантські податкові заборгованості перед бюджетом. В цьому році 12 травня за ініціативою Президента Верховна Рада тільки офіційно списала 28млрд. гривень податкової заборгованості. Але жодної копійки чомусь не списують малозабезпеченим верствам населення. тим же пенсіонерам з пенсією у 800-900 гривень в місяць та їх дітям, які вимушені звертатись за кредитами на отримання освіти, придбання ліків, путівок, житла , авто тощо.

 В усьому світі в період нещодавньої кризи фінансові установи і держави пішли в першу чергу на зменшення боргових тягарів для конкретних простих людей. Зате в Україні все зроблено навпаки, банки в односторонньому порядку підняли відсотки по кредитам без обґрунтування цих величин на 5-10%, що суттєво вплинуло на загальну вартість взятих на себе кредитних зобов'язань, особливо по валютним кредитам , коли кредит , як приклад ,був взятий по курсу 4,50 грн, за 1 долар, а в момент змінення кредитної ставки в сторону зміни курсу долара до 8,3 грн. за 1 долар. Тобто, позичальники, які отримали кредити у валюті , автоматично отримали збільшення кредиту в 3, а то і більше разів, враховуючи штрафи, та додаткові відсотки (теж нічим не обґрунтовані). Молоді люди, а це основна маса тих, кому дозволено було взяти кредити на основі рішень кредитних комітетів банків , які в свою чергу аналізували доходи майбутніх позичальників на період взяття кредитних зобов'язань, а вони і були достойними в той час. На час укладання кредитних договорів банкам були надані достовірна інформація про їх фінансово-майновий стан та відповідно до умов надання кредитних коштів позичальниками були надані довідки про отримання доходів у національній валюті України за шість місяців , що передували місяцю отримання кредиту. І до моменту кризи позичальники сумлінно виконували умови кредитних договорів Хіба ці позичальники, соціально активне населення країни, не попавши в молодіжні програми по житловому будівництву ( а хіба можна було попасти до них простим громадянам України?), винні в цих кризових явищах, що спіткали увесь світ? І заробітні плати та інші доходи замість збільшення їх згідно зміни курсу валют до вітчизняної гривні , зменшились без всяких пропорцій і наукових розрахунків. Стабілізацію фінансової системи уряд країни почав з розробки програм підтримки банків та цільової допомоги їм, замість цільової допомоги позичальникам, які найбільше цього потребували.

 Пропонуємо змінити нарешті цю ситуацію. Ці молоді люди залишились наодинці з цією бідою. А за давніми українськими традиціями не прийнято кидати своїх у біді, наш народ в тяжку годину завжди протидіяв їй „всім миром”, і долали біду за рахунок взаємодопомоги. Так це була норма буття, але зараз про ці моральні принципи намагаються забути. А може треба передивитися принципи молодіжної політики і допомогти цим конкретним молодим людям.

 НЕ МОЖЕ БУТИ винним позичальник одноособово в період світової кризи, Треба розподілити солідарно цю відповідальність і державі і банкам тощо. І тільки в такій ситуації починаєш розуміти слова В.Леніна, який акцентував увагу на тому моменті, що банки повинні бути власністю держави, а не з мовчазної згоди суспільства давати отримувати понадприбутки одним за рахунок морального , а вже можна сказати , навіть фізичного знищення інших - молодих людей ,які потрібні державі для створення того ж ВВП, показника, за яким аналізується розвиток економіки країни.

 КОЖЕН ПОЗИЧАЛЬНИК ОКРЕМО ПРИ НОРМАЛЬНІЙ СУДОВІЙ СИСТЕМІ В КРАЇНІ МІГ БИ ВІДСТОЯТИ СВОЇ ПРАВА І ВИЗНАТИ ЦІ КРЕДИТНІ ДОГОВОРИ НЕДІЙСНИМИ, бо кожен з цих договорів протирічить або законам або здоровому глузду. Щоб заплутати позичальників , договора були побудовані на системі перехрестних посилань : одна стаття кореспондувалась до другої, третя- до сьомої, десята –до четвертої тощо. .Все було зроблено для того, щоб якомога більше людей взяли кредити і платили відсотки. Бо відкриті в Україні „дочки” західних банків брали гроші у своїх „мам” під 3-5% річних, а з громадян знімали як мінімум по 12-18% у валюті. А споживацькі кредити надавались взагалі під 50-120%...А до 5 % платежів позичальники платили страховим компаніям, заснованим самими банками. Продумано все було так , щоб якомога більше коштів „зняти” з простого українця. А ще одна ланка в цій продуманій фінансистами схемі - оцінщики і нотаріуси , які віддають фінустановам до половини отриманих у позичальника грошей. А банківські комісії за обслуговування кредитів та ведення рахунків...НАПРИКЛАД, В РЕАЛЬНОСТІ З МОЛОДИХ ПОЗИЧАЛЬНИКІВ ПРИ ОФОРМЛЕННІ ПРАВА ВЛАСНОСТІ СВОЇХ ЗАЛОГОВИХ КВАРТИР НОТАРІУСАМИ, ЩО ПРИКОРМЛЕНІ БАНКАМИ, ЗНІМАЄТЬСЯ НЕЗАКОННО 1% ВІД ВАРТОСТІ КВАРТИРИ БУЦІМ-ТО В ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ, НЕ ЗГАДУЮЧИ ПРО ІНШІ ПО ВІДНОШЕННЮ ДО ПОЗИЧАЛЬНИКІВ НЕЗАКОННІ ДІЇ (хто їх перевіряє? )В результаті , виплачуючи кредит , позичальник фактично викупав залогову квартиру в декілька разів дорожче, ніж міг тепер купити на ринку нерухомості. Звернення позичальників до банків або залишали без розгляду, або відмовляли одразу в письмовій формі , або пропонували абсурдні пільги - щомісячну суму виплат зменшували втричі, а урізаними двома третинами збільшували тіло кредиту, на яке тут же нараховували підвищені відсотки. Позичальник , підписавши договір про реструктуризацію боргу (причому шрифтом 7 або 9), під тиском банку , не усвідомлював під якою угодою він ставив свій підпис .Тільки через деякий час, отримавши консультації професіоналів, він розумів, що його черговий раз безнаказанно обманув банк, не пояснивши на скільки збільшується вартість кредиту в результаті цих маніпуляцій з „реструктуризацією боргу” , а хіба це не шахрайство зі сторони банків, змова їх між собою, бо управляючі філій різних банків отримали розроблені кимось схеми і відпрацьовують свої зарплати, підсовуючи позичальникам для підпису підготовлені раніше договори реструктуризації і в жодному разі не йдуть ні на які поступки позичальнику, тобто знову в односторонньому порядку змінюють умови кредитування, не враховуючи побажань другої сторони договору. І тільки з часом приходить усвідомлення того, що , якщо навіть банк продасть цю залогову квартиру по ринковій вартості на сьогоднішній день, позичальник кредит не зможе погасити, він залишиться боржником банку на все життя.!!!

 Пропонуємо прийнятиу програму допомоги цій категорії молодих людей і заклисти цю програму в „Стратегію розвитку Києва до 2025 року” А саме:

- за рахунок внутрішніх резервів банків-кредиторів та Нацбанку України повернутись до відсоткової ставки, яка була вказана в кредитному договорі на момент його підписання, прийнявши відповідну законну постанову ;

- за рахунок місцевого бюджету,програм будівництва житла в місті Києві та молодіжних програм (можна скоротити витрати на проведення різноманітних шоу-програм в частині оренди обладнання , яка в кошторисах необґрунтовано виставляється в розмірі повної вартості цього обладнання, за термін проведення заходу може окупитися десять разів любе обладнання тощо ) повернутись в розрахунках вартості іпотечного кредиту в еквіваленті курсу валют на дату надання кредиту від 4,50 до 5,05 грн. за 1 долар США та покрити залишок заборгованості позичальників – молоді віком до 35 років , а при можливості і старше, які взяли іпотечні кредити в іноземній валюті для придбання квартир на вторинному ринку, бо їх вартість з урахуванням кредитних відсотків та штрафних санкцій ніколи не буде відповідати дійсній вартості цих квартир.

Аргументація прийняття такого рішення підготовлена і представлена в Додатках на 20 сторінках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram