ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 16 февраля

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

Фото: donetsk.ua

Аркадій цікавиться, яким чином змусити сусідів не шуміти уночі. Міліція не реагує на виклики. Письмових звернень Аркадій у правоохоронні органи не надсилав, до суду не звертався.

Шановний пане Аркадію!

В 2004 році був ухвалений Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України «Про захист населення від впливу шуму», в статті 24-й якого передбачена заборона шуміти с 22.00 до 8.00 години ранку, та перевищувати в будь-який час дня і ночі допустимий санітарними нормами рівень шуму. Порушення цих правил призводить до адміністративної відповідальності. Також стаття 182 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», передбачає відповідальність для громадян у вигляді попередження або штрафу від 85 до 255 грн. Якщо по цій статті особа притягується повторно, до неї застосовується штраф від 255 до 510 грн. з конфіскацією предметів, що порушують тишу. Відповідний протокол повинні складати працівники міліції.

Також для більшої ефективності ваших дій та притягнення до відповідальності ваших сусідів, раджу вам з іншими не задоволеними мешканцями написати колективну скаргу на ім’я вашого дільничного, а копію надіслати начальнику відділу районного відділу внутрішніх справ. Буде краще, якщо ви особисто віднесете скаргу до міліції. Запишіть дату, час та реєстраційний номер заяви, щоб ця інформація у вас залишалась. Обов’язково збережіть цю копію звернення. І, відповідно до положень Закону України «Про звернення громадян», дільничний зобов’язаний відреагувати на вашу заяву протягом 10 днів.

Якщо ж ви не отримаєте відповіді і заходів не буде вжито, ви повинні скаржитися у вищу інстанцію. В цьому випадку – це до Міністерства внутрішніх справ України. Ну і остання інстанція - це вже йти до суду з усіма зібраними документами.

Також разом з поданням заяви до міліції, вам необхідно підготувати звернення до міської санітарно-епідеміологічної станції про те, щоб фахівці заміряли рівень шуму. І зафіксоване перевищення допустимого рівня шуму також є підставою для звернення до суду з позовом про відшкодування морального збитку.

Ігор Степанович з Тернополя заявляє, що фермер, якому він та його односельчани віддали землю в оренду, не платить за оренду. Як плату, він мав надати певну кількість зерна, цукру і гречки. Орендар каже, що не дає їм цукру, оскільки цукровий буряк нині не вирощує. Угоду з орендарем Ігор Степанович поки що не розірвав.

Шановний Ігор Степанович!

Нажаль, іншого шляху, ніж звернення до суду, у вас на сьогоднішній день немає. Тим більше, що договір належним чином оформлений сторонами.

Питання надання земельного паю в оренду, а також сплата за користування цим паєм, відшкодування заборгованості за сплату оренди – все це керується Законом України «Про плату за землю», Законом України «Про оренду землі», Земельним кодексом, Цивільним кодексом, та ін. нормативними актами. Тому, в разі, якщо ваш орендар протягом трьох років не сплачує орендну плату за користування землею, змусити це зробити ви його зможете тільки в судовому порядку.

Крім того, ви маєте право в односторонньому порядку розірвати угоду оренди земельної ділянки, так як орендар не виконує істотні умови цієї угоди. В даному випадку орендар не виконав обов’язок щодо внесення орендної плати, у зв’язку з чим ви були позбавлені свого прибутку.

Тому лише звернення до суду може вам допомогти в цій ситуації.

Вадим Володимирович з Нікополя стверджує, що таксистські рації заважають йому слухати радіо «Ера». Він впевнений, що вони порушують правила і запитує, які юридичні кроки потрібно здійснити, щоб змусити порушників працювати на інших частотах і не заважати ефіру радіо «Ера».

Фото: progorod58.ru

Шановний Вадим Володимирович!

Для перевірки законності роботи радіостанцій служби «таксі» на певних радіочастотах, вам необхідно звернутись до місцевого відділення українського державного центру радіочастот. Саме цей орган, на підставі Закону України «Про радіочастотний ресурс» за вашою заявою проведе перевірку використання радіочастотного ресурсу. А також він може здійснити заходити щодо забезпечення радіо магнітної сумісності радіоелектронних засобів та здійснити заходи щодо виявлення та усунення джерел радіо завад. Саме до цієї установи ви можете звернутися з заявою про проведення перевірки потужності радіочастоти, яку використовують таксисти. А також провести виміри і зробити висновки щодо можливої шкоди для здоров’я. І вже в разі виявлення порушень, служба «таксі» може бути взагалі позбавлена ліцензії на використання такої радіочастоти.

В Кодексі України «Про адміністративні правопорушення» є стаття 146, яка говорить про те, що, за порушення правил користування радіочастотним ресурсом в Україні, передбачено накладення штрафу у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Валентин з Запорізької області колишній працівник міліції, вважає несправедливим той факт, що міліціонерам відібрали пільги, які у них були ще за радянських часів, а також їм заборонено страйкувати. Валентин вважає, що у правоохоронців теж повинно бути право на страйк. Як бути?

Шановний пане Валентин!

Право на страйк – це конституційне право кожного працюючого громадянина. Але дійсно існує перелік працівників певних професій, яким заборонено брати учать в страйку. І це в тому числі стосується і працівників міліції. Це передбачено у частині 7 статті 18 Закону України «Про міліцію». Якщо ви продовжуєте працювати у правоохоронних органах, страйкувати ви не маєте права!

Якщо ви хочете страйкувати, будь-ласка звільняйтесь, і ідіть страйкуйте. Якщо ж ви хочете продовжувати охороняти громадський спокій та порядок в державі, тоді ви вимушені рахуватись з певними законодавчими обмеженнями.

Володимир, батько чотирьох дітей, цікавиться яким чином держава може допомогти йому матеріально, з огляду на те, що він батько-одинак.

Фото: Макс Левин

Шановний пане Володимир!

Згідно чинного законодавства, ви як багатодітний батько-одинак, маєте право на отримання певних соціальних пільг та виплат.

Якщо ви доведете, що ви таки батько-одинак, то вам та вашим дітям гарантується позачергове соціальне та медичне обслуговування, 50% знижка за користування житлом, за користування комунальними послугами, та позачергове встановлення квартирних телефонів.

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

  • безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів
  • щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я з залученням необхідних спеціалістів. А також компенсація виплат на зубопротезування.
  • позачергове обслуговування в профілактичних закладах, і в аптеках
  • безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (окрім таксі).

Соціальні пільги мають полегшити ваше життя та майнове становище.

Микола позичив 40 тис. дол. США знайомій, вона їх не повертає вже три роки. Є оформлений договір позики і розписка. Адвокат слухача переконує його не конфліктувати, натомість незабаром спливає термін позовної давності.

Шановний пане Микола!

Ви не є фінансово-кредитною установою. Чинне українське законодавство забороняє тим, хто не отримав ліцензію на здійснення фінансових операцій видавати гроші під відсотки. Тому людина, якій ви позичали гроші, може звернутися до суду, і ваш договір буде визнано недійсним. Ви не банк. Тому на 40 тис. ви можете розраховувати, коли звернетесь до суду, а на відшкодування відсотків - ні.

Після рішення суду, ви йдете до державної виконавчої служби, і вже її справа піти до боржника, і зазначити, що є рішення суду, яке набрало законної сили, запропонувати боржнику сплатити суму добровільно у 10 денний термін. Якщо ні – описувати майно, яке є в наявності. Навіть якщо майна на даний момент немає, а воно буде з’являтися, воно буде йти вам за компенсацію боргів.

Коли ви звернетесь до суду, обов’язково додатково попросіть суд накласти в якості забезпечення позову, арешт на усе майно боржника, щоб він не міг його продати, або ж відчужити в якийсь інший спосіб.

В вашому випадку Цивільний кодекс на вашому боці. В ньому є норма про те, що на першу вимогу кредитора, боржник зобов’язаний сплатити борг протягом 7 днів.

Раїса Олексіївна впевнена, що голова житлового кооперативу, у якому вони мають квартиру, зловживає службовим становищем, 25 років перебуває на своєму посту. Вони підозрюють його у тому, що він приватизував землю під багатоквартирним будинком на себе, як на фізичну особу.

Шановна Раїса Олександрівна!

Для того, щоб ви точно перевірили інформацію, про яку говорите, мешканці вашого будинку, або ви особисто зберіть підписи ваших сусідів, та зверніться до міської адміністрації у відповідне управління з проханням надати інформацію про власника земельної ділянки, на якій розташований ваш будинок.

З початку треба дізнатись, хто є власником цієї земельної ділянки. Після того, як ви отримаєте відповідь, і дійсно, якщо буде встановлено, що голова житлового кооперативу її приватизував (а тоді це не законне рішення), ви в разі виявлення такого порушення повинні звернутись до суду з відповідним позовом.

Взагалі, якщо прибудинкова територія передана ОСББ у власність, то ОСББ має протягом місяця звернутись до головного управління земельних ресурсів з клопотанням щодо організації робіт по винесенню меж земельної ділянки в натурі, тобто на місцевості. Та щодо оформлення акту державної власності на земельну ділянку. Одержавши прибудинкову територію у власність, ОСББ стає платником земельного податку. Якщо ж прибудинкова територія передана ОСББ у користування, то ОСББ має протягом місяця звернутись до головного управління земельних ресурсів з заявою про укладення договору оренди відповідної земельної ділянки.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram