ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

Коли запахло грошима, то й туберкульоз не страшний

Це історія про те, як деякі столичні чиновники наражають мешканців цілого мікрорайону на небезпеку захворіти на туберкульоз, ще й роблять це з таким виглядом, ніби нічого страшного немає.

Чиновники департаменту охорони здоров’я КМДА вперто не бажають відмовлятися від намірів звести житлову багатоповерхівку на місці колишнього протитуберкульозного диспансеру по вул. Львівській, 3 у Святошинському районі.

Фото: Кристина Абрамовская

У 2011 році Міжрайонне диспансерне відділення № 2 Київського міського центрального протитуберкульозного диспансеру по вул. Львівській, 3 у Святошинському районі столиці було закрите, а будівлі та споруди закладу на підставі приписів санітарно-епідеміологічної служби та висновку КП «Київблагоустрій» визнані непридатними для подальшої експлуатації та такими, що підлягають знесенню. 14 серпня 2013 року була проведена заключна дезінфекція приміщень закладу. Наразі напівзруйнована будівля на вул. Львівській, 3 не використовується. Натомість плани щодо використання ділянки площею 1,79 га з’явились у чиновників дуже оперативно.

Місцеві мешканці вже не один рік добиваються, щоб на цій ділянці був додатково насипаний шар ґрунту, який закапсулює інфекцію, а потім – створений сквер. Однак столична чиновницька братія – від Департаменту охорони здоров’я до Департаменту земельних ресурсів – виступають категорично проти такого розвитку подій. Вони мають на цю ділянку свої плани – звести там багатоповерхівку. Вже навіть підготували інвестиційні пропозиції. А те, що ця територія є потенційним джерелом небезпеки для сотень киян, схоже, їх не обходить. Департамент охорони здоров’я КМДА дуже своєрідно відреагував на пропозиції створити на цій ділянці сквер – чиновники великодушно погодились на інвестиційний проект з будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення та облаштування скверу по вул. Львівській, 3. Придумали такий собі компроміс – забудувати майже 1,8 га, посадивши поряд з десяток дерев для замилювання очей особливо активним громадянам. Ось тільки небезпека для населення в разі можливого будівництва від цього нікуди не зникне.

Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві (яке здійснює функції колишньої СЕС) надало у відповідь на моє депутатське звернення вичерпну інформацію щодо наслідків ймовірної забудови на ділянці, де раніше розташовувався протитуберкульозний диспансер. Зокрема, свою позицію висловили науковці ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмунології ім. Ф.Г.Яновського НАМН України», які вказують, що територія протитуберкульозного диспансеру заражена мікобактеріями туберкульозу і лише на глибині 2-4 метрів мікроорганізмів практично немає. Наразі не розроблено методів знезараження ґрунту від мікобактерій туберкульозу. Враховуючи мінливість мікобактерій туберкульозу, їх тривале перебування у довкіллі, науковці вказують на значний ризик для мешканців, особливо для дітей від використання таких ділянок під забудову.

Науковці ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмунології ім. Ф.Г.Яновського НАМН України», які безпосередньо вивчають методи боротьби з туберкульозом, зазначають, що наразі не існує безпечних способів використання ділянок, на який функціонували протитуберкульозні лікувальні заклади. Більше того, фахівці пропонують обмежити доступ людей на такі території до визначення термінів очищення ґрунту.

Незважаючи на усі ці висновки і рекомендації фахівців, чиновники, яким кортить забудувати територію, з посиланням на «новітню літературу» заявлять, що мікобактерії туберкульозу виживають у ґрунті лише впродовж 1-2 місяців. Тобто чиновники Департаменту охорони здоров’я міськадміністрації, які ініціювали будівництво житлового будинку на території колишнього тубдиспансеру, фактично ігнорують висновки профільної наукової установи Національної академії медичних наук України. Вони вже й туберкульоз вважають не страшним. І це тоді, коли в Україні зафіксовано високий рівень захворюваності на цю недугу.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram