Це не за Європу, це за наше майбутнє (роковинам Маршу Мільйонів присвячується)

Два роки тому Україна зробила історичний вибір. Люди вийшли на вулицю, вимагаючи справедливості і захисту своїх прав.

За цей час ми багато чого досягли: відстояли наші свободи, скинули диктатуру, домоглися підписання угоди про асоціацію з ЄС, провели вибори, прийняли реформаторські закони і взялися за перегляд суспільного договору.

Фото: Макс Левин

За все це український народ заплатив і продовжує платити величезну ціну. Логічно, що вимоги людей до влади стали значно вищими.

Два роки тому ми розуміли, що дива не станеться й одразу все не вдасться. Ми були готові працювати, терпіти і жертвувати.

Але нам складно було уявити, що чиновники і наближені до влади бізнесмени будуть продовжувати грабувати країну, прикриваючись тепер уже вишиванкою, Майданом або АТО.

Що гречка і тітушки на виборах так і залишаться безкарними.

Що на своїх посадах працюватимуть ті, чиїми руками ще нещодавно будувалася диктатура: від суддів до членів Центральної виборчої комісії.

Що головним партнером влади знову стане не суспільство, а вузьке коло тих же олігархів, які виснажували країну при колишньому режимі. А ключові для країни рішення і далі будуть прийматися в колі сірих кардиналів, які керуються тільки своїми меркантильними інтересами.

Шановні президенте України, прем'єр-міністре, міністри і народні депутати!

Люди все бачать і розуміють. Вони вже не вірять вашим виправданням. Корупційна метушня й імітація реформ знищують довіру українського суспільства і повагу зарубіжних партнерів.

Ви думаєте, що час ще є. Мусимо вас засмутити: люди на межі.

Запит суспільства, проголошений під час Революції Гідності, нікуди не зник. Сьогодні ці вимоги об'єднують абсолютну більшість українців. І кожен день вашого зволікання вбиває шанси на повернення довіри людей.

З вашої вини ми втрачаємо час. Замість того, щоб створювати - розвивати економіку, освіту, науку і культуру - ми змушені витрачати ресурси на боротьбу з системою. Системою, яку ви продовжуєте захищати і підгодовувати.

Ми не хочемо нової революції, яку ви несвідомо наближаєте. Ми готові нести відповідальність за майбутнє нашої країни. Тому ми не просимо, ми вимагаємо:

1. Почати реальну боротьбу з корупцією. Сконцентруватися на вищих ешелонах влади і розірвати кругову поруку, призначивши ефективного Генерального прокурора, завершити люстрацію і реформувати державну службу за європейськими стандартами.

2. Відновити справедливість. Притягнути до відповідальності людей, які розграбували країну і призвели до насильства і вбивств на Майдані.

3. Домогтися верховенства права. Інтенсивно і рішуче проводити судову реформу, в якій були зроблені важливі кроки, але суспільство не відчуває впевненості в успіху.

4. Забезпечити прозорість влади. Відкрито проводити призначення на державні посади, припинивши практику підкилимних домовленостей і розподілу посад за політичними квотами на догоду сірим кардиналам.

5. Озвучити чіткий план. Як нам разом подолати економічну і гуманітарну кризу, як ми плануємо повертати Крим та окуповані території.

У вас все ще є вибір, ким увійти в історію: реальними реформаторами, які пожертвували особистими інтересами заради майбутнього країни, або тими, хто привів країну до розвалу через корупцію та неефективне управління.

Андрій Андрушків Андрій Андрушків , виконавчий директор Центру спільних дій
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram