ГоловнаСвіт

Розслідувачі CIT знайшли докази участі ПВК "Вагнера" у війні в Лівії

Про можливу участь "вагнерівців" у бойових діях свідчать фото- і відеоматеріали, отримані лівійським проурядовим угрупованням.

Розслідувачі CIT знайшли докази участі ПВК "Вагнера" у війні в Лівії
Фото: informnapalm.org

Група Conflict Intelligence Team (CIT), яка спеціалізується на розслідуваннях втручання Росії у військові конфлікти, припустила, що російська приватна військова компанія "Вагнер" бере активну участь у громадянській війні в Лівії на боці Лівійської національної армії маршала Халіфи Хафтара, який намагається повалити міжнародно визнаний лівійський Уряд національної згоди.

Розслідування "Не потрібен нам берег лівійський? Найманці ПВК "Вагнера" на фронті під Тріполі" опубліковано на сайті CIT у п'ятницю, 27 вересня.

Про можливу появу "вагнерівців" на лівійському напрямку 25 вересня повідомило агентство Bloomberg з посиланням на різні, в тому числі російські, урядові джерела.

CIT вважає одним із доказів того, що російські найманці беруть участь у боях на боці Хафтара, зняте з безпілотника відео наслідків артилерійського обстрілу позицій ЛНА в районі міжнародного аеропорту Тріполі, що з'явилося в Facebook лояльного ПНС угруповання "3-тя Тріпольська піхотна рота". Аеропорт контролюють бійці Хафтара. В одному з фрагментів поряд з обстріляною будівлею видно вантажівку, яка, на думку розслідувачів, нагадує броньовані автомобілі "Урал", що їх бійці ПВК "Вагнера" використовували на території Судану і Центральноафриканської республіки.

Фото: citeam.org

Дослідники відзначають, що це не всі аргументи. Це ж угруповання опублікувало відео і фотографії особистих речей, які, за їхніми словами, покинув російський найманець після удару літаків по населеному пункту за 11 км від аеропорту Тріполі, - мобільний телефон і банківську картку "Ощадбанку" РФ, на якій видно написане латиницею ім'я VADIM BEKSHENEV. Група CIT знайшла в російських соціальних мережах кілька профілів Вадима Бекшенєва, в двох з них був зображений той самий чоловік, який є на фотографіях у телефоні, що демонструвався на відео. Імовірно, йдеться про підполковника морської піхоти, можливо, він проходив службу у військовій частині, розташованій у селищі Янтарний Калінінградської області, яка, за деякими даними, є однією з найсекретніших частин Балтфлоту.

Фото: citeam.org

Крім того, в телефоні, що, ймовірно, належав Бекшенєву, є фотографія нагороди ПВК "Вагнер" - "За перемогу над ІДІЛ".

З цього СIt робить висновок, що після служби в російській армії підполковник міг підписати контракт з ПВК "Вагнера", а фото нагороди "побічно говорить про те, що в складі цієї ПВК він міг брати участь у сирійській операції, після чого його переправили до Лівії". Доля Бекшенєва після авіаудару урядових літаків по силах Хафтара невідома.

Бійці угруповання "3-тя Тріпольська піхотна рота" також опублікували декілька фото під загальною назвою "Російські найманці в районі Каср бін Гашір міста Тріполі". На знімках видно чоловіків європейського вигляду, озброєних автоматами Калашникова. "Їхній зовнішній вигляд, а також різномаста форма дозволяє говорити, що "вони є найманцями, а не військовослужбовцями регулярної армії", - зазначає CIT.

Нагадаємо, про приватну військову компанію "Вагнер" уперше стало відомо в березні 2016 року від петербурзького видання "Фонтанка" .Тоді в Сирії загинули десятки росіян, які офіційно не були військовослужбовцями, але служили в т.зв. ПВК "Вагнера". ПВК пов'язують з так званим "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним, який також володіє одним із найбільших медіахолдингів Росії, що виник на базі "фабрики тролів".

Розвідувальне співтовариство InformNapalm вважає, що ПВК "Вагнера" насправді - просто російська армія і спецслужби, які хочуть приховати свою присутність у тому чи іншому регіоні. За даними InformNapalm, ПВК формується на базі 10-ї окремої бригади спеціального призначення ГРУ в Молькіно, їх відправляють на державних літаках у Сирію і так само доставляють назад. Їх лікують у державних військових госпіталях, а якщо бійців убивають, то вони отримують державні нагороди.

На початку 2019 року дослідницька група Bellingcat знайшла докази зв'язку ПВК "Вагнера" і ГРУ РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram